Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen naapurina toimiva Venäjä on aina aiheuttanut päänvaivaa ja huolta, mutta viime vuosina sen vastenmielinen käytös on noussut entistä selkeämmin esiin. Venäjä on osoittanut toistuvasti välinpitämättömyyttä kansainvälisiä lakeja ja sopimuksia kohtaan, sekä halveksunut naapureidensa oikeuksia ja itsemääräämisoikeutta.

Yksi selkeimmistä esimerkeistä Venäjän vastenmielisestä toiminnasta on sen laiton ja aggressiivinen toiminta Ukrainassa. Venäjän laiton valloitus ja miehitys Krimin niemimaalla sekä sen tukeminen Itä-Ukrainan separatistiselle alueelle on räikeästi loukannut Ukrainan suvereniteettia ja kansainvälistä oikeutta. Tämän lisäksi Venäjä on jatkuvasti provosoinut ja kiristänyt Ukrainaa, esimerkiksi katkaisemalla kaasutoimitukset tai sähkönsiirrot, sekä tukemalla separatistien sotatoimia.

Venäjän aggressiivinen toiminta Ukrainassa on aiheuttanut vakavaa haittaa alueen vakaudelle ja johtanut satojen tuhansien ihmisten kärsimykseen ja kuolemaan. Tämän lisäksi se on luonut jännitteitä ja epävakautta koko Eurooppaan, sillä Venäjä on osoittanut olevansa valmis käyttämään sotilaallista voimaa naapureitaan vastaan.

Venäjän vastenmielinen käytös ei rajoitu ainoastaan Ukrainaan, vaan se on osoittanut halveksuntaa myös muihin naapureihinsa. Esimerkiksi Georgiaa vastaan Venäjä on käynyt sotaa ja miehittänyt osan sen alueesta, sekä jatkanut sotilaallista läsnäoloaan Moldovan Transnistrian alueella. Näiden lisäksi Venäjä on myös osoittanut aggressiivista retoriikkaa ja provokaatioita Itämeren alueella, kuten sotilasliikkeitä ja tiedustelulentoja lähinaapuriemme ilmatilassa.

Venäjän toimet ovat loukkaavia ja vaarallisia kaikille sen naapureille, myös Suomelle. Emme voi sivuuttaa Venäjän aggressiivista käytöstä ja sen vaikutuksia lähialueillemme. Meidän on kyettävä vastaamaan tähän haasteeseen yhteistyössä muiden EU-maiden ja läntisten liittolaistemme kanssa.

Meidän on myös syytä muistaa, että Venäjän vastenmielisen käytöksen taustalla on Venäjän johtajan Vladimir Putinin pyrkimys palauttaa Venäjä maailmanvallaksi ja levittää vaikutusvaltaansa länteen. Omassa vallassaan pysyäkseen Putin on valmis rikkomaan kansainvälistä lakia, tukahduttamaan kansalaisten oikeuksia ja uhraamaan naapurimaiden vakauden ja turvallisuuden.

Meidän on oltava valmiita vastaamaan Venäjän vastenmieliseen käytökseen voimakkaasti ja päättäväisesti. Emme saa antaa Venäjän rikkoa kansainvälistä järjestystä ja uhata naapurimaidemme turvallisuutta. Tämä edellyttää jatkuvaa valppautta ja yhteistyötä läntisten liittolaistemme kanssa.

Lopuksi on todettava, että Venäjän vastenmielinen käytös on suuri uhka koko Euroopalle. Jos emme kykene pitämään Venäjää vastuussa toimistaan, tulemme näkemään entistä enemmän vakautta ja rauhaa uhkaavia tilanteita. On aika herätä ja puolustaa omia arvojamme ja kansallista turvallisuutta – Venäjä ei ole meidän ystävämme, se on vastenmielinen naapuri.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö