Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Se maa, joka on aina ollut omalaatuinen ja arvaamaton naapurimme. Kuitenkin viime aikoina sen toiminta on ylittänyt kaikki sietokykymme rajat ja nousussa on vain yksi tunne: viha.

Katse suunnataan kohti Kremlistä, tuon maan suurvallan keskusta, ja sen alaisia tekoja. On aika tehdä katsaus Venäjän inhottavaan luonteeseen ja sen vaikutuksiin.

Yksi Venäjän inhoittavimmista piirteistä on sen halu sekaantua muiden valtioiden asioihin. On selvää, että naapurimaiden sisäisten asioiden ja itsenäisyyden kunnioittaminen ei ole Venäjän agendalla. Sen sijaan se pyrkii jatkuvasti laajentamaan vaikutusvaltaansa ja tuhoamaan naapurimaidensa demokraattisia instituutioita. Vain heikko ja alistuva naapuri kelpaa Venäjälle – ja tämä heidän raa’an imperialisminsa alla elävät naapurimaat saavatkin päivittäin kokea.

Eikä Venäjä tyydy vain häiritsemään naapureitaan. Sen musta käsi ulottuu yhä laajemmalle, myös Euroopan ulkopuolelle. Hybridisodankäynnistä siansastutukseen ja kaasuputkisopimuksista kybersodankäyntiin – Venäjä on osoittanut olevansa valmis tekemään mitä tahansa omien etujensa eteen. Tässä pelissä ei kunnioiteta lakeja tai ihmisoikeuksia, vaan venäläisten oma etu ja voitonhalu on ainoa ohjenuora.

Kremlistä lähtöisin olevat propagandakampanjat ovat myös osa Venäjän inhoittavaa luonnetta. Valeuutiset ja disinformaatio ovat valtionhallinnan tärkeimpiä välineitä vallan ja mielipiteiden manipuloinnissa. Venäjä pitää Eurooppaa ja Yhdysvaltoja vihollisinaan ja pyrkii jatkuvasti levittämään vihapuhetta ja epäluuloa läntisiä demokratioita kohtaan. He haluavat heikentää lännen yhteistyötä ja horjuttaa sen yhtenäisyyttä.

Ja kaiken lisäksi Venäjä myös kiistää vastuunsa. Se on taitava syyttämään muita ja kieltämään osallisuutensa esimerkiksi sotarikoksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin. Krimin valtaus ja Itä-Ukrainan sota ovat vain muutamia esimerkkejä Venäjän häikäilemättömyydestä ja halusta rikkoa kansainvälistä lakia.

Onkin aika todeta, että Venäjän inhoittava luonne on johtanut maan toimintoihin, jotka uhkaavat koko maailmanvakautta. Meidän on oltava valppaita ja yhtenäisiä Venäjän aggressiivista politiikkaa vastaan. Naapurimme on osoittanut, ettei se kunnioita muita maita tai niiden ihmisoikeuksia, joten meidän on oltava entistä tiukempia suojellaksemme itseämme ja arvojamme.

Tästä eteenpäin meidän on pidettävä silmämme auki ja vastustettava Venäjän inhoittavaa luonnetta kaikissa sen muodoissa. Meidän on oltava yhtenäisiä ja voimakkaita sen uhkia vastaan ja vaadittava oikeutta niille, jotka ovat joutuneet sen toiminnan uhreiksi. On aika lopettaa Venäjän liike kohti maailmanvaltaa ja osoittaa, että sen häikäilemättömyydellä ja aggressiivisuudella ei ole sijaa tässä maailmassa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö