Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Tuo naapurimaa, josta olemme saaneet kuulla ja kärsiä jo vuosikymmenten ajan. Se on maa, joka on aiheuttanut lukuisten konfliktien ja kriisien lisäksi myös suurta vastenmielisyyttä Euroopassa ja ympäri maailmaa.

Venäjä on kohdellut naapurimaitaan ja erityisesti Ukrainaa kuin oman valtapiirinsä osia, vaikka se itse julistaa olevansa kansainvälisen oikeuden ja itsenäisten valtioiden kunnioittamisen puolestapuhuja. Se on tahallisesti sekaantunut Ukrainan sisäisiin asioihin, miehittänyt Krimin niemimaan ja tukemalla kapinallisia Itä-Ukrainassa. Tämä on aiheuttanut suurta kärsimystä ja epävakautta alueella, lisännyt jännitteitä Euroopan naapurustossa ja tuonut huolta maailmanrauhasta.

Mutta tämä ei ole ainoa syy Venäjän vastenmielisyyteen. Sen valtionjohto on myös räikeästi rikkonut ihmisoikeuksia ja sortanut omia kansalaisiaan. Poliittisia vastustajia vainotaan ja pidätellään mielivaltaisesti, vapaata mediaa rajoitetaan ja korruptio kukoistaa jokapäiväisessä elämässä. Miten voimme hyväksyä tällaisen valtion toiminnan ja sallia sen hakeutua kansainvälisille foorumeille osana kansainvälistä yhteisöä?

Venäjän aggressiivinen ulkopolitiikka ja sen halveksittava suhtautuminen ihmisoikeuksiin ovat myös vaikuttaneet sen naapurimaiden suhteisiin. Baltian maat, Itä-Euroopan valtiot ja Pohjois- ja Keski-Eurooppa ovat kaikki joutuneet kärsimään Venäjän aggressiivisista toimista ja pelkäävät edelleen sen hyökkäyksiä. Tämä on luonut epäluottamusta ja jännitteitä alueelle, joka tarvitsee vakautta ja yhteistyötä.

Mitä sitten voimme tehdä tämän Venäjän vastenmielisyyden keskellä? Meidän on oltava tiukkoja ja yhtenäisiä. Emme saa hyväksyä Venäjän selityksiä tai anteeksipyyntöjä sen tekemistä rikoksista ja hyökkäyksistä. Meidän on vaadittava Venäjää noudattamaan kansainvälisiä normeja ja lakia, ja asetettava selkeitä sanktioita sen loukkaavalle toiminnalle. Meidän on myös tuettava Venäjän kansalaisyhteiskuntaa ja ihmisoikeusaktivisteja, jotka rohkeasti taistelevat oikeuksiensa puolesta sortavan valtion alla.

Meidän on myös tunnustettava ja tuettava Venäjän naapurimaita heidän pyrkimyksissään turvata alueensa ja kansalaistensa turvallisuus. Meidän on pysyttävä lujina Venäjän häikäilemättömää käytöstä vastaan ja tuettava niitä kansakuntia, jotka kamppailevat sen ylivallan alla.

Ja lopulta, meidän on muistettava, että Venäjä ei ole vain yksittäinen valtio maailman kartalla. Se on ilmentymä suuremmasta ongelmasta, jota koko maailma joutuu kohtaamaan. Meidän on yhdessä pyrittävä luomaan maailmasta parempi paikka, jossa vallitsee rauha ja oikeudenmukaisuus kaikille kansoille ja ihmisille, riippumatta heidän kotimaastaan.

Joten sinä, Venäjä, olet vastenmielinen. Olet aiheuttanut kärsimystä, jännitteitä ja epävakautta. Mutta me emme anna periksi. Me seisomme yhdessä, puolustamme oikeuksiamme ja vaadimme maailmaa, jossa voimalla ja sortolla ei ole sijaa. Ja lopulta, me voitamme tämän taistelun vastenmielisyyttä vastaan, koska meillä on oikeus ja oikeudenmukaisuus puolellamme.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö