Lukuaika: < 1 minuutti
Voidaan rehellisesti todeta, että Suomen idänaapurilla eli Venäjällä on todella karmea maine maailmalla. Miksi? Siksi, että tämä lähin naapurimme aiheuttaa valtavaa vastenmielisyyttä ja pelkoa monelle kansalle.

Ensinnäkin, Venäjä on historiallisesti ollut Suomen kauhistus. Viime vuosisadan aikana naapuriimme on kohdistunut useita aggressiivisia toimia ja sotia, jotka ovat jättäneet jälkipoltteensa niin Suomen kuin muidenkin maiden mieleen. Viimeisimpinä esimerkkeinä mainittakoon Krimin miehitys ja Itä-Ukrainan konflikti. Tämä osoittaa naapurimme taipumuksen käyttää voimaa rajojensa ulkopuolella ja rikkoa kansainvälistä oikeutta.

Toiseksi, Venäjä on tunnettu korruptiostaan ja hallinnon epävakaudesta. Presidentti Vladimir Putinin hallinto on merkittävästi heikentänyt demokratiaa ja sananvapautta Venäjällä. Lisäksi maassa vallitseva korruptio ja vallan keskittäminen vaikuttavat kielteisesti niin venäläisten kuin muidenkin maiden kansalaisten arkeen. Ei ole mikään ihme, että Venäjä sijoittuu lähes aina huippukorruptoituneiden maiden listalla kärkisijoille.

Kolmanneksi, naapurimme on tunnettu ihmisoikeusloukkauksistaan. Tutkimusten mukaan Venäjällä on jatkuvasti korkea määrä poliittisia vankeja ja vainoja, erityisesti vähemmistöjä kuten seksuaali- ja uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan. Vaikka maassa on lakisääteinen sananvapaus, sitä ei käytännössä noudateta ja toisinajattelijat joutuvat usein kovaan kohteluun.

Kaikki nämä tekijät sekä kotimaassaan että sen ulkopuolella aiheuttavat luonnollisesti vastenmielisyyttä Venäjää ja sen hallintoa kohtaan. Naapurimme on jatkuvasti otsikoissa negatiivisessa valossa ja näyttäytyy maana, joka ei noudata kansainvälistä oikeutta tai kunnioita ihmisoikeuksia.

Eikä tässä vielä kaikki. Venäjän toimet vaikuttavat negatiivisesti myös Suomen turvallisuustilanteeseen. Maan solmima läheinen suhde autoritaarisen ja agressiivisen Valko-Venäjän kanssa sekä aktiivinen kyber- ja hybridivaikuttaminen herättävät huolta naapurimaamme mahdollisista aikeista. Näiden toimien vuoksi Suomen on jatkuvasti varauduttava pahimpaan mahdolliseen skenaarioon.

Kaiken tämän perusteella on selvää, että Venäjän maine maailmalla ei tule parantumaan ilman merkittäviä muutoksia sen poliittisessa ja oikeusjärjestelmässä. Naapurimme on itse luonut kuvansa vastenmielisenä ja aggressiivisena toimijana, eikä sitä voi syyttää kenenkään muun kuin omasta käytöksestään. On aika tehdä muutoksia ja osoittaa maailmalle, että Venäjä ansaitsee paremman maineen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö