10651 latausta vuorokaudessa
9361 artikkelia

2023/03/09

NATO on maailman suurin puolustusliitto, joka perustettiin vuonna 1949 kylmän sodan aikana vastavoimaksi #Neuvostoliitto’lle ja sen satelliittivaltioiden uhalle #Eurooppa’ssa. Liittoon kuuluu tällä hetkellä 30 jäsenmaata, joista useimmat ovat Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. NATO:n tärkeimpänä tehtävänä on jäsentensä turvallisuuden takaaminen.

NATO:n johtamisrakenne on monimutkainen ja hierarkkinen, joka jakautuu kahteen niin sanottuun ylätason johtoesikuntaan. Toinen sijaitsee Brunssumissa Alankomaissa ja toinen juuri Norfolkissa. Brunssumin esikunnassa sijaitsee NATO:n Joint Force Command (#JFC) -niminen organisaatio, jonka vastuulla on suunnitella ja johtaa NATO:n sotilaallisia operaatioita. #Norfolk’in esikunta puolestaan vastaa NATO:n Allied Command Transformation (#ACT) -nimisestä organisaatiosta, joka vastaa NATO:n sotilaallisen voiman kehittämisestä ja koulutuksesta.

Suomen NATO-jäsenyys on herättänyt paljon keskustelua ja erimielisyyksiä maan poliittisessa ilmapiirissä. Suomi on perinteisesti ollut puolueeton maa, mutta #Venäjä’n aggressiivinen ulkopolitiikka on herättänyt huolta ja pelkoa maan turvallisuudesta. NATO-jäsenyyden hyödyt ja haitat ovatkin olleet viime vuosina erittäin ajankohtaisia ja kiistanalaisia kysymyksiä Suomessa.

Jos Suomi päättää liittyä NATO:on, sen on tehtävä valinta, kumman esikunnan alaisuudessa se haluaa toimia. Norfolkin esikuntaan kuuluvat esimerkiksi #Norja ja #Tanska, kun taas Brunssumin esikuntaan kuuluvat esimerkiksi #Saksa ja #Alankomaat. Norfolkin esikunnan kannattajat ovat esittäneet, että Suomen kannattaisi liittyä juuri Norfolkin osioon, koska Norja on jo siellä ja Norja, Ruotsi ja #Suomi muodostaisivat yhdessä vahvan pohjoismaisen blokin. Toisaalta Brunssumin esikunnan kannattajat ovat painottaneet, että Suomen kannattaisi liittyä juuri siihen, koska sen tehtävänä on suunnitella ja johtaa #puolustus-operaatioita.

Suomen NATO-jäsenyyden päätös on poliittinen kysymys, joka vaatii huolellista harkintaa ja arviointia maan turvallisuuden ja kansainvälisten suhteiden näkökulmasta.


Satunnainen:


Vastaavia: