5303 artikkelia

2023/08/26

Venäläis-norjalainen äärioikeistolainen militantti Yan Igorevitš Petrovsky pidätetty Suomessa

Yan Igorevitš Petrovsky (ven. Ян Игоревич Петровский), joka tunnetaan myös taistelunimellään “Slavyan” (ven. Славян), on venäläis-norjalainen äärioikeistolainen nationalisti ja sotilas. Hänet tunnetaan yhtenä Rusich-ryhmän paramilitaarisen yksikön johtajista.

Petrovsky on nimetty Rusich-ryhmän Zimargl-osaston komentajaksi. Tämä osasto on yksi erikoiserillisistä yksiköistä, jotka on muodostettu operatiivisiin ja tiedustelutehtäviin Ukrainan alueella. USA:n valtiovarainministeriön mukaan hän otti ryhmän komentajan tehtävän vuonna 2022 sen jälkeen kun johtaja Alexey Milchakov haavoittui lähellä Kharkivia.

Elämäkerta
Yan Petrovsky syntyi vuonna 1987 Irkutskissa, Venäjän SFNT:ssä. Myöhemmin hän muutti äitinsä kanssa Pietari’in. Lapsena hän oli kiinnostunut historiasta ja osallistui keskiaikaisten taisteluiden rekonstruktioihin. Hän aikoi opiskella arkkitehdiksi tai graafiseksi suunnittelijaksi Venäjä’llä, mutta vuonna 2004 hänen äitinsä meni naimisiin norjalaisen kanssa – ja Yan lähti äitinsä mukana Norja’an. Siellä hän meni opiskelemaan Oslo’on graafiseksi suunnittelijaksi.

Valmistuttuaan yliopistosta Petrovsky aloitti työt “True Metal Tattoo” -tatuointiliikkeessä – tämä paikka oli kuuluisa säännöllisistä kohtaamisista Itä-Euroopan neonatsien kesken. Petrovsky partioi Tønsbergin kaduilla osana Odin-sotilaiden joukkoa ja oli mukana neonatsi-pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa. Vuonna 2010 siellä tehtiin poliisiratsia. Petrovsky ja hänen kumppaninsa pidätettiin. Tatuointiliikkeestä löytyi väärennettyjä asiakirjoja ja aseita. Poliisi totesi, että ase kuului venäläiselle radikaalille nationalistille Viacheslav Datsikille.

Vuonna 2014 hän siirtyi Donbas’iin, missä hän taisteli Ukraina’n armeijaa vastaan. Tänä aikana internetiin ilmestyi kuvia, joissa Petrovsky poseerasi tapettujen ukrainalaissotilaiden taustalla. Vuoden 2015 kesällä Rusich-ryhmän taistelijat ilmoittivat jättävänsä Donbassin. Yksi versio Rusichin vetäytymisestä taisteluista oli ristiriita Luhansk’in kansantasavallan johtajan Igor Plotnitskyn kanssa.

NRK raportoi myös Petrovskyn osallistumisesta Syyria’n sisällissotaan “osana äärioikeistolaista ryhmää” presidentti Bashar al-Assadin puolella.

Vuonna 2016 Yan Petrovskyltä evättiin oleskelulupa Norjassa liian pitkän poissaolon takia, ja hänet pidätettiin maahanmuuttolakien rikkomisesta, jonka jälkeen hänet karkotettiin. Norjan viranomaiset kutsuivat Petrovskya maan “turvallisuusuhaksi”. Petrovsky pidätettiin neonatsi-pohjoismaisen vastarintaliikkeen johtajan Ronny Bårdsenin kotona.

Kesäkuussa 2022 Petrovsky ilmestyi sotaveteraani Alexei Pozharovin hautajaisiin, raportoi Fontanka. Siellä hän käytännössä ilmoitti Rusich-ryhmän osallistumisesta Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

  1. elokuuta 2023 Yan Petrovsky pidätettiin Suomen poliisin toimesta Helsingissä. Ukraina pyysi Yan Petrovskyn luovuttamista. Venäjän suurlähetystö Helsingissä kertoi RIA Novostille, että se oli saanut tiedon “venäläisen kansalaisen pidätyksestä Suomessa Kiovan pyynnöstä” ja että se oli “ottanut käyttöön toimenpiteitä konsulaarisen avun tarjoamiseksi”. Myöhemmin Rusich-ryhmä ilmoitti Telegram-kanavallaan, että se keskeyttää “kaikki taistelutehtävät” kunnes “Slavyan” (Petrovsky) luovutetaan Venäjälle.

Venäläinen uusnatsiryhmä Rusitš on ilmoittanut lopettavansa taistelutehtävät Ukrainassa. Päätös johtuu ryhmän johtajan Jan Petrovskin pidätyksestä Suomessa.

Ryhmä vaatii, että Petrovski luovutetaan Venäjälle. Heidän mukaansa, jos tilanne ei etene toivottuun suuntaan, Rusitš aikoo lopettaa kaikki taistelutehtävät. He kyseenalaistavat, miksi kansalaisten pitäisi suojella maata, jos maa ei pysty suojelemaan kansalaisiaan.

Petrovskia epäillään osallisuudesta terroristiryhmän toimintaan ja terroristiryhmän tukemiseen Ukrainan Donbasin alueella. Ukraina on vaatinut hänen luovuttamistaan.Uutisen on julkaissut Moscow Times.