10612 latausta vuorokaudessa
9354 artikkelia

2023/10/30

Suomi ja Yhdysvallat ovat pitkään neuvotelleet puolustusyhteistyösopimuksesta, ja nyt Ylen lähteiden mukaan nämä neuvottelut ovat lähes valmiit. Tämä sopimus, joka tunnetaan nimellä Defence Cooperation Agreement (DCA), määrittelee, miten Yhdysvaltojen joukot voivat toimia Suomessa ja syventää yhteistyötä Nato-sopimusten puitteissa. Tällaiset sopimukset ovat osa laajempaa globaalia puolustusyhteistyötä, jonka Yhdysvallat on solminut yli 20 valtion kanssa, mukaan lukien Norja’n ja Ruotsi’n.

Suomen tavoitteena tässä yhteistyössä on parantaa maan turvallisuutta ja varautua paremmin mahdollisiin turvallisuusuhkiin. Sopimuksen idea syntyi alustavasti jo vuosia sitten, mutta varsinaiset neuvottelut käynnistyivät vasta vuonna 2022 Venäjä’n hyökättyä Ukraina’an, mikä kiristi Pohjoismaiden turvallisuustilannetta.

DCA-sopimuksen myötä Suomi avaisi ovet useille Yhdysvaltojen joukkojen käyttöön tarkoitetuille kohteille, kuten varuskunnille ja sotilastukikohdille. Nämä kohteet sisältäisivät maavoimien, merivoimien ja ilmavoimien alueita, mutta tarkat yksityiskohdat ja luettelo käytettävistä kohteista ovat toistaiseksi salaisia. Yhdysvalloilla olisi myös mahdollisuus varastoida materiaalia Suomessa harjoittelevien joukkojensa tarpeisiin.

Tämä puolustusyhteistyösopimus ei aseta rajoituksia sille, kuinka paljon joukkoja tai harjoituksia Suomessa voi olla, ja asiasta voitaisiin neuvotella joustavasti tarpeen mukaan. Kuitenkin on tärkeää huomata, että Suomeen ei ole tulossa pysyvää Yhdysvaltojen tukikohtaa, jossa olisi pysyvästi yhdysvaltalaisia sotilaita. Sen sijaan sopimus mahdollistaisi Yhdysvaltojen joukkojen harjoittelun Suomessa jatkossakin.

Sopimuksesta ovat neuvotelleet ulkoministeriön ja puolustusministeriön virkamiehet, ja viimeiset neuvottelut ovat meneillään. Mikäli molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä sopimukseen, se siirtyy Suomen valtiojohdon käsittelyyn ja voisi olla päätettävänä jo ensi viikolla. Tämän jälkeen valtioneuvosto arvioi sopimuksen, ja eduskunnan tehtäväksi jää sen hyväksyminen. Perustuslakivaliokunta päättää, tarvitaanko sopimuksen hyväksymiseen määräenemmistö eli kaksi kolmasosaa edustajista, vai riittääkö puolet äänistä.

Yhteistyö USA:n kanssa puolustusasioissa on Suomelle merkittävä askel, joka voi vahvistaa maan turvallisuutta ja lisätä sen puolustuskykyä mahdollisia turvallisuusuhkia vastaan. Sopimuksen lopulliset yksityiskohdat ja sen hyväksyminen edellyttävät kuitenkin vielä lisäneuvotteluja ja poliittista päätöksentekoa. Suomi on osa laajempaa kansainvälistä yhteistyötä turvallisuuden varmistamiseksi ja alueellisen vakauden ylläpitämiseksi.

God Bless America and Finland 😉


Satunnainen:


Vastaavia: