9551 latausta vuorokaudessa

7529 artikkelia

2023/12/06

USA ja Ruotsi allekirjoittavat merkittävän puolustusyhteistyösopimuksen.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvallat ja Ruotsi ovat solmineet historiallisen sopimuksen puolustusyhteistyöstä. Sopimus, joka vahvistaa maiden sotilaallisia siteitä, allekirjoitettiin tiistaina Yhdysvaltain aikaa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ja Ruotsin puolustusministeri Pål Jonson allekirjoittivat sopimuksen, joka sallii maiden väliset kahdenväliset sotaharjoitukset. Samalla se heijastaa Ruotsin pyrkimyksiä päästä Naton jäseneksi.

Pentagonin antaman lausunnon mukaan sopimus avaa tien Yhdysvaltain joukkojen mahdolliseen toimintaan Ruotsissa. Tämä kattaa muun muassa Yhdysvaltain sotilaiden oikeudellisen aseman, pääsyn Ruotsin puolustusvoimien alueille sekä sotilaallisen materiaalin sijoittamisen.

Sopimuksen taustalla on molempien maiden yhteinen näkemys Ukrainan tilanteesta, ja lausunnon mukaan Yhdysvallat ja Ruotsi ovat yksimielisiä Ukrainan päättäväisestä tukemisesta. Tämä korostaa maiden sitoutumista kansainväliseen turvallisuuteen ja vakauden ylläpitämiseen.

Pentagonin lausunnon mukaan Ruotsi nähdään vahvana ja kyvykkäänä puolustusyhteistyökumppanina, joka jakaa Naton arvot. Tämä viittaa siihen, että Yhdysvallat tunnustaa Ruotsin roolin alueellisen vakauden ja turvallisuuden edistäjänä.

Sopimuksen myötä Yhdysvallat ja Ruotsi vahvistavat keskinäistä turvallisuuttaan ja sitoutumistaan yhteisiin puolustustoimiin. Se luo myös perustan syvemmälle yhteistyölle, joka voi ulottua laajemmalle kuin pelkkä sotilaallinen yhteistyö, kuten tiedusteluvaihtoon, teknologian jakamiseen ja kriisinhallintaan.

Yhdysvaltojen ja Ruotsin välinen puolustusyhteistyösopimus voi myös herättää kiinnostusta ja kysymyksiä kansainvälisellä areenalla, erityisesti Venäjä’n suuntaan. Kansainväliset toimijat tarkkailevat tarkasti, miten tämä sopimus vaikuttaa alueen geopoliittiseen dynamiikkaan ja millaisia reaktioita se saattaa herättää eri suunnilta.


Satunnainen:


Vastaavia: