Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2871 artikkelia

0:00

2023/11/27

Suomen hallitus on jälleen kerran pöydän äärellä pohtimassa koko itärajan sulkemista. Suunnitelman tavoitteena on saada valtioneuvostolle pian, mutta ennen sitä se joutuu kestämään oikeuskanslerin tarkan syynin – mikä ei ole aivan yksinkertaista, sillä lakiasiat pitää olla kunnossa.

Helsingin Sanomat toi uutisen julki, ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti palaisi töihin maanantaina. Ilmeisesti hän haluaa pitää huolta siitä, että itärajan sulkeminen ei ole pelkästään laitonta touhua.

Oikeusministeri Leena Meri kertoo olevansa täysin itärajan sulkemisen kannalla, erityisesti turvapaikan hakemisen osalta. Hän tähdentää, että “koko itäraja tulee sulkea ja nimenomaan turvapaikan hakemiselta”. Kuitenkin hän unohti mainita, minne turvapaikkaa voi hakea, jos itäraja suljetaan. Ehkäpä Suomessa voisi järjestää “turvapaikkaglögit” vaikkapa Helsinki-Vantaan lentokentällä?

Valtiovarainministeri Riikka Purra ei jää jälkeen, vaan vaatii itärajan sulkemista blogissaan. Hänen mielestään voimassa oleva rajavartiolaki mahdollistaa yksiselitteisesti turvapaikanhaun keskittämisen sisämaahan. Purra unohti mainita, että samalla voisi järjestää itärajan sulkemisjuhlat – turvallisesti tietenkin. Ehkäpä vaikka ilotulitus sen kunniaksi?

Sisäministeri Mari Rantanen viestitti maanantaina, että nyt ei käsitellä turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikkaa, vaan kansallista turvallisuutta. “Turvallisuus on valtion tehtävänä numero yksi”, hän korosti. Kuulostaa siltä, että itärajan sulkeminen on vastaus kaikkiin turvallisuuskysymyksiin – ainakin hallituksen mielestä.

Hallitus on nyt vissiin sitten vakavissaan itärajan sulkemisen suhteen. Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan aikaisempi yritys ei onnistunut, koska turvapaikan hakeminen ei ollut tarpeeksi turvattu. Nyt tavoitteena on selvästi turvata myös se, että itärajan sulkemispäätös on hauska ja viihdyttävä.

Tilanteen vakavuus huomioon ottaen keskiviikkona arvioitiin, millainen mahdollisuus henkilöllä olisi päästä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle lähtömaasta. Onhan turvapaikanhakijoilla myös oltava tilaisuus ottaa selfie itärajan sulkemisen merkiksi! – voisihan vaikka venäjä myydä jokaiselle turvapaikanhakija-henkilölle pienen poljettavan lentokoneen?

Hallitus ja viranomaiset ovat huolissaan vieraan valtion toteuttamasta hybridivaikuttamisesta ja maahanmuuton käyttämisestä aseena. Ilmeisesti ulkomailta tulevat henkilöt ovat niin huonoja, että ne luokitellaan turvallisuusuhaksi.

Kaiken tämän keskellä voin vain toivoa, että hallitus ei sulje itärajaa liian nopeasti, sillä silloin voisimme menettää kaikki 6 miljoonaa kannattajakorttia joita Ano Turtiainen ja Jaana Kavonius odottelevat.

Lue myös: