Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Se maa, joka herättää inhoa ja kauhua. Maa, jonka käytännöt järkyttävät meitä jatkuvasti. Miksi emme voi vain päästä eroon tästä pakkopullasta?

Venäjä on vuosikausia toiminut kaoottisen diktaattorin Vladimir Putinin johdolla. Hänen vallassaan maa on ajautunut yhä syvemmälle autoritaariseen pimeyteen, jossa ihmisoikeuksia poljetaan jatkuvasti ja demokratian rippeet ovat kadonneet. Valheet ja propagandakerrostumat ovat päivittäinen osa hallintoa, ja toisinajattelijat leimataan vihollisiksi ja vaaraksi “isänmaalle”.

Mutta Venäjän julmuus ei rajoitu vain sen kansalaisten polkemiseen. Maa on syyllistynyt lukuisiin aggressiivisiin toimiin niin naapurimaita kuin kauempanakin olevia kohtaan. Krimin valtaus, Itä-Ukrainan sota, Georgian sota, Syyrian rikokset – lista on loputon. Venäjä käyttää harkitusti hyväkseen heikkoja valtioita ja levittää omaa valtapiiriään omaa kansaa sortaen.

Ja vieläkin pahempaa on Venäjän rooli kansainvälisen yhteisön rauhan ja turvallisuuden horjuttajana. Venäjä ei piittaa kansainvälisestä oikeudesta eikä kunnioita kumppaneitaan. Sen kehittämät ja käyttämät hybridi- ja informaatiosodankäynnin taktiikat ovat saastuttaneet maailman yhteiskuntia ja häiritsevät demokratian toimintaa.

Ja mikä meitä vihastuttaa kaikista eniten – Venäjän kyvyttömyys ottaa vastuuta omista tekemisistään ja astua esiin näyttämään todelliset kasvonsa. Sen sijaan maa käyttää peitetaktiikkaa ja valehtelua, ja syyttää syyttömiä toimijoita omista pahoista teoistaan. Uusi-Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on hyvä esimerkki tästä – hän ei eksy totuuden polulle vaan jankuttaa oman propagandansa savuverhojen takana.

Miksi emme voi vain hylätä Venäjää ja sen käytännöt? Miksi joudumme kerta toisensa jälkeen kestämään sen ilkivaltaa ja mustamaalausta? Maailman on aika herätä todellisuuteen ja ottaa tiukka kanta Venäjän toimintoihin. On aika osoittaa, ettei Venäjällä ole paikkaa modernissa maailmassa, joka pyrkii kohti ihmisoikeuksien ja demokratian kunnioittamista.

Venäjän on aika muuttaa suuntaansa ja ottaa vastuuta omista teoistaan. On aika lopettaa valheiden ja väkivallan käyttäminen hallinnon välineinä. On aika kulkea kohti rauhaa ja yhteistyötä muiden kansojen kanssa, sen sijaan että jatkuvasti yrittää luoda jännitteitä ja konflikteja.

Me emme tarvitse Venäjää ja sen järkyttäviä käytäntöjä. Maailma pyörii ilmankin sitä ja selviää paremmin ilman sen myrkyllisiä otteita. On aika osoittaa Venäjälle, että sen aika on ohi, ja me emme enää suvaitse sen toimia.

Venäjä ja sen järkyttävät käytännöt – menkää pois historiasta ja antakaa tilaa paremmille arvoille ja ihmisarvolle. Maailma ei tule teitä kaipaamaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö