11731 latausta vuorokaudessa
9781 artikkelia

Venäjän presidentti #VladimirPutin ja Kiinan presidentti #XiJinping allekirjoittivat yhteisen julkilausuman 21. maaliskuuta, jossa korostettiin kahden maan välisen kumppanuuden ja strategisen yhteistyön syventämistä. Julkilausumassa painotettiin, että Venäjän ja Kiinan suhteet ovat kattavat, strategiset ja “historian korkeimmalla tasolla”.

Institute for the Study of War (#ISW) on kuitenkin todennut viimeisimmässä raportissaan, että Putinin ja Xin antamat sitoumukset olivat “huomattavan epäsuhtaisia”. Raportin mukaan Xi ylisti Putinia ja vahvisti Kiinan kantaa Ukrainan sodan poliittiseen ratkaisuun, mutta ei kuitenkaan mennyt paljon pidemmälle kuin tarjoamalla näitä mitättömiä lausuntoja. Putin sen sijaan ilmoitti useista toimenpiteistä, jotka viestivät Venäjän jatkuvasta suuntautumisesta Kiinaan ja riippuvuudesta Kiinasta energia- ja taloussektoreilla. ISW:n mukaan nämä toimenpiteet vaikuttavat hyvin yksipuolisilta verrattuna Xin suhteellisen mitäänsanomattomiin sitoumuksiin.

Xi ei myöskään ilmaissut aikomuksestaan tukea Venäjän sotaa #Ukrainassa epämääräisten diplomaattisten sanojen lisäksi – mikä on todennäköisesti askel alaspäin verrattuna siihen, mitä Putin toivoi saavuttavansa neuvotteluissa. ISW arvioi, että Putin ei todennäköisesti ole onnistunut varmistamaan täsmälleen sellaista kumppanuutta, jota hän tarvitsee ja haluaa ja Xi todennäköisesti lähtee #Moskovasta saatuaan yksipuolisemmat takeet kuin Putin aikoi heidän olevan.

Tämä tapaaminen osoittaa kuitenkin Venäjän ja Kiinan välisen suhteen edelleen vahvistuvan. Vaikka Putinin ja Xin antamat sitoumukset eivät olleet yhtä vahvoja, Venäjän ja Kiinan suhteet ovat edelleen strategisia ja tulevat todennäköisesti vaikuttamaan globaaleihin poliittisiin ja taloudellisiin tapahtumiin. Tulevaisuudessa on mielenkiintoista nähdä, miten nämä kaksi maata pystyvät jatkamaan kumppanuuttaan ja strategista yhteistyötään, kun kansainväliset paineet ja haasteet jatkavat kasvuaan.


Satunnainen:


Vastaavia: