Sivusto on Venäjän palvelunestohyökkäyksen kohteena – Slava Ukraini!


#JuhaniKnuuti / @JuhaniKnuuti – Suomalainen arvostettu #asiantuntija

22/03/2023
Kuva: Juhani Knuuti Twitter

Tämä artikkeli on jatkoa aiempiin postauksiini Suomen omista asiantuntijoista.

Juhani Knuuti on suomalainen lääkäri ja professori joka on erikoistunut sydändiagnostiikkaan. Hän on koulutukseltaan kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen erikoislääkäri. Knuuti on myös internetissä tunnettu asiantuntija, joka taistelee disinformaatiota vastaan erityisesti terveysaiheissa. Hän on aiemmin ilmaissut huolensa siitä, miten videoiden käyttö voi voimistaa disinformaation leviämistä – kaikkihan me tiedämme nämä #OmillaAivoillaAjattelijat jotka jakavat innoissaan #TokenTube’n tökerösti tehtyjä monituntisia videoita.

Knuuti korostaa, että asiantuntijat eivät voi falsifioida disinformaatiota, joka on kerätty epäluotettavilta lähteiltä, kuten disinformaatiosivustoilta. Sen sijaan näytön taakka on aina väitteen esittäjällä. Tämä tarkoittaa sitä, että terveysväitteitä esittävien henkilöiden ja tahojen on kyettävä tarjoamaan perusteluja ja näyttöä väitteidensä tueksi.

Knuuti käsittelee omassa blogissaan terveyteen liittyviä aiheita ja väitteitä tieteellisin metodein, mutta maallikolle ymmärrettävästi. Hänen bloginsa edustaa hänen henkilökohtaisia ajatuksiaan tieteen ja terveyden rajapinnasta. On tärkeää huomata, että Knuuti ei saa kirjoitustoimintaansa rahoitusta lääke- eikä luontaistuoteteollisuudelta tai muilta vastaavilta aloilta.

Knuuti painottaa, että kriittinen ajattelu on alikäytetty voimavara. Hän toivoo, että hänen kirjoituksensa stimuloivat lukijoiden uteliaisuutta ottaa asioista selvää ja vaatia terveysväitteiden esittäjiltä perusteluja ja näyttöä. Tämä on erityisen tärkeää terveysaiheissa, joissa #VääräTieto ja #disinformaatio voivat johtaa vakaviin seurauksiin.

Knuuti on esimerkki asiantuntijasta, joka käyttää omaa asiantuntemustaan ja näyttöön perustuvaa lähestymistapaa taistellessaan disinformaatiota vastaan. Hänen korostuksensa kriittisestä ajattelusta on tärkeä viesti kaikille jotka haluavat selvittää totuuden terveysaiheissa ja torjua disinformaatiota.

Taas haluan muistuttaa ettei hämäriä internet-videoita kannata aina ottaa todesta. Suomalaiset ammattilaiset ovat korkeasti koulutettuja ja ovat aina oman kansan puolella – toisin kuin #VenäjänTrolli’en linkittämät #Rapsodia-videot.

Käy lukemassa Juhani Knuutin blogia osoitteessa: https://blogit.ts.fi/category/terveys-tiede/

Lue myös aiempi postaukseni Lasse Lehtosesta: