10570 latausta vuorokaudessa
9346 artikkelia

2023/10/06

Venäläisen Rossija 1 -televisiokanavan suositussa “60 minuuttia” -ohjelmassa nähtiin maanantaina jälleen tuttuja elementtejä: Kreml’in propaganda’a, länsimaita syyllistävää retoriikkaa ja enemmän värikkäitä tarinoita kuin saduissa. Ohjelman juontaja Olga Skabejeva toimi oppaanaan, kun propagandistit astelivat “totuuden” tanssikentälle, ja he eivät jättäneet tilaisuutta käyttämättä heitelläkseen totuuden sijasta propagandaa sisältäviä lauseita.

Tällä kertaa 60 minuutin ohjelman tähtiin nousi tamperelainen Juha Perttula, joka oli julkisuudessa syyskuun lopussa sen jälkeen kun hän oli vieraillut sota-ajan Pietari’ssa. Perttula on kokenut Venäjän matkaaja, joka kuvaili jutussa, että kaupungissa kaikki näyttää lähes samalta kuin ennen Venäjän Ukraina’an aloittamaa hyökkäystä. Ainoa huomattava ero oli ulkomaisten turistien poissaolo.

Mutta tämä ei ollut tarpeeksi yksinkertaista propagandaa juontaja Skabejevalle ja hänen panelisteilleen. He päättivät ottaa Perttulan sanat ja vääristellä niitä osaksi Venäjä’n virallista propagandaa. Kuvitellaanpa, miten tämä propagandashow eteni.

Aluksi Skabejeva ja hänen seurueensa keskustelivat lännen Venäjälle asettamista talouspakotteista. Heidän mukaansa Kremlin linja oli, että nämä pakotteet eivät ole tehneet mitään vahinkoa Venäjälle vaan päinvastoin ovat aiheuttaneet tuskaa pakotteiden asettajille. Andrei Kartapolov, ohjelman vakiovieras ja mestaripropagandisti, aloitti monologinsa sanoen: “Sanktiot ovat kaikkia maamme asukkaita vastaan. He ovat sodassa kaikkien meidän kanssa, meidän jokaisen. Mutta ne eivät saa mitään aikaan. He eivät saaneet Kuubaa tai montaa muutakaan maata polvilleen.”

Ja sitten hän iski suomalaisiin. “Myös suomalaiset, muuten. Sanktioiden takia Suomessa alettiin peseytyä harvemmin. Miksi? Polttopuut saunaan ostettiin Venäjältä, koska Suomessa ei saa hakata metsiä. Nyt kukaan ei tuo heille polttopuita, ja suomalaiset vain kutiavat ja haisevat,” väitti duuman jäsen Kartapolov muiden panelistien myhäillessä hyväksyvästi vieressä.

Ja niin siirryttiin Juha Perttulaan. Skabejeva tarjoili tarinan kuin parasta palaa kakusta: “Juha Perttula, suomalainen sankari, lähti Pietariin ostamaan vessapaperia, koska sitä ei Suomessa ole.”

Tässä vaiheessa voimme vain kuvitella, kuinka tyytyväisiä Skabejeva ja hänen propagandistiset toverinsa olivat itseensä. Tavallinen päivä toimistolla siis Kremlin päivystäville propagandisteille.

Ja kun tällaiset tarinat saadaan levitettyä, ei ole yllätys, että Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria Novosti ja pietarilainen talouslehti Delovoi Peterburg tarttuivat niihin kuin hai laivaan.

Kuten näemme, venäläinen propagandakoneisto ei jätä kiveäkään kääntämättä pyrkiessään vääristelemään totuutta ja syyttämään muita. Mutta onneksi meillä on huumorin voima, joka auttaa meitä pitämään tällaiset propagandistiset show’t naurettavina, vaikka ne voivat olla vakava uhka totuudelle ja tiedolle. Joten pitäkäämme huumorimme herkässä ja totuutemme lujassa, kun navigoimme tällaisten propagandakoneistojen värikkäiden tarinoiden keskellä.


Satunnainen:


Vastaavia: