11768 latausta vuorokaudessa
9807 artikkelia

Venäjän presidentti Vladimir Putin tarjosi äskettäin Valdai-keskusteluklubin kokouksessa aivan erilaisen näkökulman kuin odotin. Hän esitteli meille teorian, joka saa minut pohtimaan, kuinka monimutkainen Venäjän politiikka ja salaperäiset sotilasjoukot voivatkaan olla.

Kuvitellaanpa tilanne: Venäjän palkkasotilasryhmän, Wagnerin, perustajan Jevgeni Prigožinin lentokone syöksyy maahan, ja sitten Venäjän presidentti tulee kertomaan meille, että ruumiista löytyi käsikranaatin sirpaleita. Kuulostaa melkein kuin se olisi suoraan jostain jännityselokuvasta, mutta ei, tämä on todellista elämää!

Putin väittää, että lentokoneeseen ei kohdistunut ulkoista vaikutusta, vaikka monet ovat olleet eri mieltä siitä, mitä todella tapahtui. Mutta minua kiinnostaa enemmän se, miten kranaatin sirpaleet päätyivät lentokoneeseen ja miksi ne olivat siellä. Kuka kantoi niitä mukanaan? Oliko lentokoneella jokin erityinen tarkoitus?

Ja sitten Putin heittää ilmoille ajatuksen alkoholista ja huumeista. Hän miettii ääneen, voisiko niillä olla osuutta onnettomuudessa. Ehkäpä lentokoneessa oli liian monta James Bond -elokuvista tuttua tilannetta, jossa pahikset nauttivat samppanjaa ja polttavat huumeita ennen dramaattista käännöstä tarinassa.

Mutta odottakaa, siinä ei vielä kaikki! Venäjän turvallisuuspalvelu FSB oli kuulemma löytänyt Prigožinilta 10 miljardia käteistä ja viisi kiloa kokaiinia. Tämä kuulostaa siltä kuin suoraan rikosdraamasta, eikö totta? Ehkäpä Wagner’in sotilaat olivat suunnitelleet lentävänsä lomalle aurinkorannoille sen sijaan, että heidät olisi ollut tarkoitus lähettää taistelemaan.

Mutta tämä kaikki jättää meidät yhden suuren kysymyksen äärelle: Onko Venäjän viranomaisilla yhteinen mielipide siitä, tarvitaanko Wagneria jatkossa vai ei? Tuntuu siltä, että Venäjän sisällä käydään salaperäistä taistelua siitä, kuka saa määrätä, mitä Wagnerin ryhmälle tapahtuu. Ehkäpä tämä on uusi reality-sarja nimeltä “Wagnerin taistelijat: Kuka johtaa?”

Kaiken tämän jännityksen keskellä meidän on kuitenkin muistettava, että lentokoneonnettomuus Tverin alueella 23. elokuuta oli todellinen tragedia, ja siinä kuoli 10 ihmistä, mukaan lukien Jevgeni Prigožin ja Wagnerin komentaja Dmitri Utkin. Tutkinta on vielä kesken, ja toivottavasti se tuo esiin totuuden siitä, mitä todella tapahtui.

Koko tämä tarina saa meidät vain pohtimaan, kuinka monimutkainen maailma voikaan olla, ja kuinka vaikeaa on saada selville totuus, kun valtionjohto heittelee meille tällaisia epämääräisiä tarinoita. Ehkäpä seuraavaksi kuulemme, että lentokoneen kapteeni oli salainen agentti ja matkustajat olivat oikeasti CIA:n superagentteja valmiina pelastamaan maailman! Mutta siihen asti meidän on tyytyminen siihen, että Venäjän politiikka pysyy yhtä mysteerisenä kuin aina ennenkin.


Satunnainen:


Vastaavia: