10664 latausta vuorokaudessa
9365 artikkelia

2023/12/25

Venäjän valtionkontrolloima RT-televisiokanavan entinen juontaja Anton Krasovsky on sairaalahoidossa sairastuttuaan äkillisesti, hän raportoi Telegramissa 24. joulukuuta. Ukrainalainen media Hromadske väitti myöhemmin, että hänet oli myrkytetty, viitaten nimettömiin lähteisiin Ukrainan sotilastiedustelussa (HUR) 25. joulukuuta.

Tilanne herättää syvää huolta ja raivoa. Jos myrkytysväitteet pitävät paikkansa, se olisi järkyttävä esimerkki siitä, kuinka pitkälle Venäjä saattaa mennä hiljentääkseen median äänet. Krasovskyn tapaus korostaa entisestään median ja puhujien haavoittuvuutta autoritaarisissa valtioissa, joissa toisinajattelijoiden hiljentäminen on arkipäivää.

Krasovsky oli tunnettu radikaaleista lausunnoistaan, joissa hän tuki Venäjän invaasiota ja vaati ukrainalaisten kansanmurhaa. Hän on aiemmin vedonnut Ukrainan lapsia, jotka vihaavat Venäjää, “hukutettaviksi ja poltettaviksi”. Tällaiset julmat ja inhimillisyyden vastaiset kommentit herättävät syvää paheksuntaa ja inhoa, ja ne paljastavat karulla tavalla sen propagandakoneiston, jolla Venäjä yrittää oikeuttaa ja edistää omia poliittisia tavoitteitaan.

Ukrainan viranomaiset ovat tuominneet Krasovskyn poissaolevana viideksi vuodeksi vankeuteen hänen rikollisista kommenteistaan. Lisäksi Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on käynnistänyt toisen rikostutkinnan häntä vastaan lapsi’murhaan yllyttämisestä. Tämä nostattaa kysymyksiä siitä, millä tavoin oikeusvaltio voi ja saa vastata tällaisiin äärimmäisiin uhkiin, ja missä menee sananvapauden ja rikollisen toiminnan raja.

Krasovskyn myrkytysepäily ja hänen järkyttävät kommenttinsa ovat vain yksi osa laajempaa, synkkää narratiivia, joka kuvastaa nyky-Venäjän poliittista ilmapiiriä ja sen suhteita naapurimaihinsa. Tämä tapaus on jälleen muistutus siitä, että toisinajattelijoiden ja kriittisten äänien suojeleminen on välttämätöntä demokratia’n ja oikeudenmukaisuuden säilyttämiseksi.


Satunnainen:


Vastaavia: