9929 latausta vuorokaudessa

8246 artikkelia

2024/04/16

Laboratorioissa tapahtuu paljon enemmän kuin vain koeputkien tuijottelua ja huolellista mittaamista. Ne ovat paikkoja, joissa oppimisen lisäksi myös seikkaillaan ja löydetään uusia asioita. Olen itse päässyt osallistumaan moniin mielenkiintoisiin tutkimusprojekteihin ja kokenut monta yllättävää seikkailua laboratoriossa. Tässä artikkelissa jaan teille muutaman näistä kokemuksista ja kerron, miten matka tieteeseen voi olla täynnä jännittäviä käänteitä.

Ensimmäinen matkani laboratorioon alkoi jo yläasteella, kun sain mahdollisuuden osallistua koulumme tiedekerhon toimintaan. Pienen ryhmän kanssa pääsimme tutkimaan luonnontieteitä käytännönläheisesti ja toteuttamaan omia pienimuotoisia kokeita. Ensimmäinen kokeiluni oli kasvien kasvattaminen takapihalla ja erilaisten kasvunopeutta edistävien aineiden vaikutusten selvittäminen. Olin täysin lumoutunut pienen tomaattikasvin kasvusta ja innostunut löytämään uusia tapoja edistää sen kehitystä. Tähän päivään asti muistan, miten jännittävää oli seurata kasvin kasvua ja miten ylpeä olin onnistuessani saamaan sen tuottamaan tomaatteja.

Yläasteelta siirryin lukioon ja pääsin osaksi biologian kurssia, jolla tehtiin laajaa tutkimusta kaupunginpuistossa sijaitsevasta lammen ekosysteemistä. Tehtävänä oli kerätä vettä lampesta ja tutkia siitä löytyviä eliöitä ja niiden keskinäisiä suhteita. Olin aina ollut kiinnostunut biologiasta ja luonnosta, joten tämä projektityö oli kuin unelmien täyttymys. Yhdessä ryhmäni kanssa pääsin käyttämään erilaisia laboratoriolaitteita, kuten mikroskooppia ja ph-mittaria. Lisäksi saimme matkustaa laboratorioon yliopistolle ja saimme opintoluokassa tutustua moniin mielenkiintoisiin tutkimusaiheisiin. Tämä kokemus vahvisti haluani opiskella luonnontieteitä ja lähteä seikkailemaan vieläkin syvemmälle tieteellisten tutkimusten maailmaan.

Viimein saavutin tavoitteeni ja pääsin opiskelemaan yliopistossa biologiaa ja kemian tieteenaloja. Yliopistolla olen saanut mahdollisuuden osallistua moniin mielenkiintoisiin tutkimuksiin ja olla osa erilaisia projekteja. Erityisesti mieleenpainuvia hetkiä ovat olleet retket puoli-ilmaisuiseen labragaalani, jossa pääsin tutustumaan laboratorioeläinten hoitoon ja ruokintaan. Lisäksi olen päässyt osallistumaan neurotieteelliseen tutkimukseen, jossa testattiin eri aivotoimintoja ja aivojen kykyä oppia uusia asioita. Nämä kokemukset ovat avanneet minulle täysin uusia näkökulmia tieteeseen ja inspiroineet minua jatkamaan opintojani yhä edelleen.

Yksi matkan varrella tehdyistä yllättävistä käänteistä oli mahdollisuus osallistua erääseen luonnonvarojen tutkimusprojektiin ekologisesta näkökulmasta. Oli ällistyttävää nähdä, miten paljon yksinkertaisen näköinen kasvi voi vaikuttaa kokonaiseen ekosysteemiin ja miten ihmisen toiminta voi muuttaa luonnon tasapainoa. Tässä projektissa opimme myös, kuinka eri tutkimustulokset voivat vaikuttaa päätöksentekoon esimerkiksi ympäristöpolitiikassa.

Kuten nämä yllättävät seikkailut laboratoriossa ovat osoittaneet, matka tieteeseen ei ole pelkästään tarkkaa ja vakavaa työskentelyä koeputkien äärellä. Se on myös jännittävä ja innostava kokemus, joka mahdollistaa monien uusien löytöjen tekemisen ja osallistumisen erilaisiin projekteihin. Laboratoriossa tapahtuu paljon enemmän kuin mitä voisi kuvitella ja siksi suosittelen kaikille rohkeasti lähtemään tälle matkalle ja löytämään omat seikkailunsa tieteen maailmassa.


Satunnainen:


Vastaavia: