Lukuaika: 2 minuuttia

Yhdysvaltain ilmavoimien JAKE11-tiedustelukone on lennellyt Suomen yllä torstaina iltapäivällä. Kone oli saapunut Puolasta ja lensi Kotkan, Savonlinnan ja Kajaanin suunnilla ennen kuin teki täyskäännöksen Kangasniemen kohdalla hieman ennen kello 15. Kone näyttää kulkevan samaa reittiä takaisin.

Tapahtuman yksityiskohtia ei ole kommentoitu operaatioturvallisuussyistä, kertoo Pääesikunnan viestintä sähköpostitse Iltalehdelle. Puolustusvoimien viestinnästä vastataan maaliskuisella tiedotteella, jossa kerrotaan, että Suomen kanssa yhteistyötä tekevät kansainväliset kumppanimaat toteuttavat valvontalentoja Suomen ilmatilassa.

Puolustusvoimien tiedotteessa todetaan myös, että Suomen sotilaallinen turvallisuustilanne tai -ympäristö ei ole lähiaikoina muuttunut. Vaikka tapahtuman yksityiskohdat ovatkin epäselviä, voidaan olettaa, että kyseessä on ollut rutiininomainen valvontalento.

JAKE11-tiedustelukone on moderni ilma-alus, jota käyttää Yhdysvaltain ilmavoimat. Sen tarkoituksena on kerätä tiedustelutietoa ja valvoa alueita eri puolilla maailmaa. Koneen kyky kerätä kattavaa tietoa ilmatilasta, maaperästä ja merestä tekee siitä arvokkaan tiedusteluvälineen.

Puolustusvoimien tiedotteessa mainitaan myös, että tulevaisuudessa kansallista puolustusta vahvistavia lentoja tullaan suorittamaan Suomen ilmatilassa erityyppisillä ilma-aluksilla, niin miehittämättömillä kuin miehitetyilläkin. Näiden lentojen tarkoituksena on parantaa Suomen turvallisuutta ja varmistaa valmius erilaisissa tilanteissa.

On huomattava, että ilmatilaa valvotaan Suomessa jatkuvasti, ja että valvontalentoihin osallistuvat paitsi kansalliset viranomaiset myös kansainväliset kumppanit. Tällaiset lennot ovat osa Suomen laajempaa turvallisuusstrategiaa, joka pyrkii varmistamaan maan turvallisuuden ja valmiuden erilaisissa tilanteissa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö