9924 latausta vuorokaudessa

7951 artikkelia

2023/10/19


Puolustusministeriö on tiistaina tehnyt kolme kielteistä päätöstä ulkomaalaisten ostajien kiinteistöhankinnoista, jotka ovat peräisin EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta. Tiedotus asiasta tapahtui torstaina iltapäivällä. Kielteiset päätökset koskevat kahta kiinteistöä Ruokolahdella ja yhtä Kiteellä, ja ne allekirjoitti puolustusministeri Antti Häkkänen.
Ministeriön mukaan näissä kaupoissa toinen on yksityishenkilöiden ja toinen yrityksen tekemä Ruokolahdella, kun taas Kiteen kauppa on yksityishenkilön tekemä. Kaikki kyseiset henkilöt ja yrityksen edunsaajat ovat Venäjän kansalaisia.

Puolustusministeri Häkkänen selitti päätöksiä kommentoidessaan, että näissä tapauksissa oli selviä yhteyksiä Venäjän valtionhallintoon ja turvallisuusviranomaisiin. Näiden yhteyksien perusteella päätettiin estää kiinteistökaupat, ja ministeri painotti, että tällaiset tapaukset ovat punaisella listalla eivätkä mene läpi. Häkkänen ei kuitenkaan paljastanut tarkempia yksityiskohtia kyseisten kiinteistöjen luonteesta.

Häkkänen korosti, että puolustusministeriö tarkastelee käytännössä jokaista kiinteistökauppaa, kuten laki edellyttää. Hän myös mainitsi, että vastaavia kauppoja on tapahtunut Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Jotkut valtiot ovat kiinnostuneita hankkimaan omistuksia kiinteistöistä, infrastruktuurista, energiasta ja teknologiasta länsimaissa. Häkkänen huomautti, että vaikka ei tulekaan sulkeutua liikaa sisäänpäin, on oltava realistinen turvallisuustilanteen suhteen.

Ministeri painotti erityisesti muuttuneen turvallisuustilanteen vaatimusta tarkastella tarkasti kansalliseen turvallisuuteen liittyviä epäkohtia. Kielteiset lupapäätökset perustuvat lakiin eräiden kiinteistöhankintojen luvanvaraisuudesta, joka luotiin Juha Sipilän hallituksen aikana. Lain toimeenpanoa arvioidaan parhaillaan, ja tietojen kerääminen henkilöiden taustoista on keskeisessä asemassa.

Häkkänen kertoi myös, että hän on edistänyt selvitystä venäläisten kiinteistökauppojen täyskiellosta. Kaksi vaihtoehtoa on harkinnassa: joko kiristetään nykyistä menettelyä merkittävästi kaikilta ETA-alueen ulkopuolisilta mailta tai otetaan käyttöön täyskielto ja mahdollistetaan vain tietyt poikkeukset, kuten aito liiketoiminta tai perheasunnot.

Lisäksi Häkkänen kertoi vahvasta tuesta Ukrainalle, joka ilmeni puolustusministeriöiden yhteisessä kokouksessa. Kaikki maat sitoutuivat tukemaan Ukrainaa niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Päätöksentekijät ovat lisänneet päättäväisyyttään Venäjän pyrkimysten vuoksi väsyttää länsimaita.

Häkkänen mainitsi myös, että Unkari noudattaa omaa poliittista linjaa tukemalla Ukrainaa eri tavoin kuin aseellisesti. Tuki Ukrainalle pysyy vahvana, ja puolustusministeriö valmistelee edelleen toimenpiteitä venäläisten kiinteistökauppojen suhteen.


Satunnainen:


Vastaavia: