Lukuaika: < 1 minuutti

Tiede voi usein vaikuttaa monimutkaiselta ja vaikeasti ymmärrettävältä. Jotkut saattavat kuvitella tutkijoiden istuvan laboratoriossaan tekemässä monimutkaisia kokeita ja laskelmia, joiden tuloksia tavallinen ihminen ei pystyisi ymmärtämään. Vaikka osa tutkimuksesta todella vaatii syvällistä asiantuntemusta ja erikoistunutta koulutusta, moni tutkija pyrkii myös viestimään tutkimustensa tuloksia mahdollisimman selkokielisesti.

Ihmisten on usein vaikea ymmärtää asioita, jotka eivät ole osa heidän omaa arkipäiväänsä. Tämä pätee myös tieteeseen. Monet tärkeät tutkimustulokset jäävät huomiotta, koska niiden esittämistapa vaatii liikaa perehtymistä ja ymmärrystä aiheeseen. Tästä syystä on tärkeää, että tutkijat kykenevät viestimään tutkimustuloksistaan ymmärrettävästi ja kiinnostavasti myös suurelle yleisölle.

Yksi tällainen tutkija on biologian dosentti Maija, joka tekee tutkimusta meribiologian alalla. Maija on jo pitkään kiinnostunut siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa valtamerten eliöihin. Hän on tehnyt useita kansainvälisesti merkittäviä tutkimuksia, joissa hän on selvittänyt muun muassa korallien selviytymistä lämpenevissä vesissä.

Vaikka Maija onkin tutkinut äärimmäisen monimutkaista ja tärkeää aihetta, hän pyrkii aina viestimään tutkimustuloksistaan helposti ymmärrettävällä tavalla. Hän kirjoittaa aiheesta blogia, jossa hän kertoo tutkimustyöstään ja tutkimuslöydöistään selkokielellä. Hän myös järjestää avoimia luentoja ja osallistuu erilaisiin tiedetapahtumiin, joissa hän puhuu tutkimuksistaan yleistajuisesti.

Maija uskoo, että tiede kuuluu kaikille ja sen tulisi olla kaikkien saatavilla. Hän haluaa innostaa myös nuoria päiväkodista yliopistoon opiskelevia ihmisiä tieteeseen ja rohkaista heitä tutkimaan maailmaa. Hän on saanut paljon positiivista palautetta siitä, miten hänen selkokieliset ja innostavat puheenvuoronsa ovat saaneet ihmiset kiinnostumaan aiheesta. Jopa lapset ovat innostuneet kysymään Maijalta lisää valtamerien elämästä.

Toivottavasti yhä useammat tutkijat ottaisivat mallia Maijasta ja viestisivät tutkimuksistaan selkokielellä myös suurelle yleisölle. Silloin tietoa voitaisiin jakaa laajemmalle ja ymmärrys tieteen merkityksestä kasvaisi. Tiede ei ole vain laboratorioita ja tutkijapiirejä varten, vaan se kuuluu kaikille. Ja kuten Maija osoittaa, se voi olla myös äärimmäisen kiinnostavaa ja tarjoilla meille uusia, jännittäviä tarinoita valtamerien ihmeistä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos Itäraja kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö