9929 latausta vuorokaudessa

8224 artikkelia

2023/05/17

Eurooppa’n neuvosto ilmoitti 17. toukokuuta perustaneensa “vahinkorekisterin” Venäjä’n aggressiivisille teoille Ukraina’ssa.

Lehdistötiedotteen mukaan 43 maata ja Euroopan unioni liittyivät tai ilmaisivat aikomuksensa liittyä aloitteeseen.

Rekisterin toimisto sijaitsee Haag’issa ja siinä on sivutoimisto Ukrainassa. Se toimii “todisteiden rekisterinä” Venäjän aggressiivisten tekojen uhreille aiheutuneista vahingoista Ukrainassa.

Lehdistötiedotteen mukaan rekisterin perustaminen “avaa tien kohti tulevaa kansainvälistä kattavaa korvausmekanismia Venäjän aggression uhreille”.

“Olemme kiitollisia Euroopan neuvostolle ja kaikille osallistuville valtioille näin korkeasta tuesta. Kutsun muita valtioita eri puolilta maailmaa liittymään vahinkorekisteriin osoituksena tuesta Venäjän vastuulle sen sodasta Ukrainaa vastaan”, pääministeri Denys Shmyhal sanoi.

Shmyhal lisäsi, että rekisterin perustamisen jälkeen kiireellinen tehtävä on tehdä siitä toiminnallinen mahdollisimman pian, jotta “Venäjän aggression uhrit voivat jättää korvausvaatimuksensa”.

Rekisteri on vain “ensimmäinen askel” Venäjän vastuun varmistamiseksi sen rikoksista Ukrainaa vastaan, Shmyhal totesi.

Euroopan neuvoston pääsihteeri Marija Pejčinović Burić kirjoitti, että kyseessä on “historiallinen saavutus” ja lisäsi, että “jokainen menetys lasketaan, jokainen vahinko korvataan”.


Satunnainen:


Vastaavia: