9577 latausta vuorokaudessa

7623 artikkelia

2023/07/15

Venäjän aggressiivinen toiminta naapurimaitaan kohtaan on räikeää ja vastuutonta. Sulkiessaan konsulaatteja ja karkottamalla diplomaatteja Venäjä osoittaa täydellistä halveksuntaa kansainvälisiä normeja ja diplomatiaa kohtaan.

Venäjän päätös sulkea Puolan konsulaatti Smolenskissa on jälleen yksi esimerkki tästä järjettömästä toiminnasta. Smolensk on historiallisesti tärkeä kaupunki Puolalle, ja sen lähettyvillä sijaitsee Katynin joukkomurhien synkkä muistomerkki. Neuvostodiktaattori Stalinin määräyksestä toteutetut joukkomurhat, joissa tuhottiin tuhansia puolalaisia upseereita ja älymystön jäseniä, ovat jättäneet syvät haavat puolalaiseen kansaan.

Smolenskissa tapahtui myös Puolan nykyhistorian traagisin onnettomuus, kun Puolan johtoa kuljettanut lentokone syöksyi maahan vuonna 2010. Tässä lentoturmasta johtuvassa tragediassa kuoli presidentti Lech Kaczyński ja 95 muuta ihmistä. Smolenskin konsulaatin sulkeminen on tämän traagisen tapahtuman ja historian häpeällisten joukkomurhien uhrien pilkkaamista.

Konsulaattien sulkemiset ja diplomaattien karkotukset ovat vain jäävuoren huippu siinä suhteiden jäätymisessä, joka Venäjän hyökkäyssota on aiheuttanut. Suomen Pietarin-konsulaatin sulkeminen, samoin kuin Viro’n, Latvia’n, Liettua’n, Ruotsi’n ja muiden maiden vastaavat toimet, kertovat karua kieltään siitä, kuinka Venäjän toimet ovat heikentäneet diplomaattisia suhteita lännen kanssa.

Saksa on myös joutunut kokemaan Venäjän vastatoimia, kun heidän edustustojaan on rajoitettu tiukasti. Vaikka rajoitukset eivät ole suoraan sulkevia päätöksiä, ne rajoittavat merkittävästi Saksan toimintaa omilla alueillaan. Saksa on syyttänyt Venäjää eskaloimisesta ja kriisin laajentamisesta, ja täysin oikeutetusti.

Venäjä on osoittanut haluttomuutta toimia vastuullisesti kansainvälisellä areenalla. Sen toimet diplomaattisella saralla ovat vain jatkaneet jo ennestään jännittyneiden suhteiden pahentumista.

On tärkeää, että kansainvälinen yhteisö vastustaa ja tuomitsee tällaisen toiminnan. Venäjän on ymmärrettävä, että sen teot saavat seurauksia, ja sen on otettava vastuu teoistaan.

Lue myös:


Satunnainen:


Vastaavia: