11697 latausta vuorokaudessa
9778 artikkelia

“Kuolema, huhut ja venäläinen Jokeri: Prigozhinin mysteeri”

Toimittaja Leena Hietanen on sukeltanut syvälle tiedon pimeään mereen ja noussut sieltä pintaan Prigozhinin väitetyn kuoleman kanssa. Valtamedia vilkaisee kateissa olevaa matkustusohjettaan Natolta ennen kuin uskaltaa tarttua tähän kuumottavaan aiheeseen. Mutta Hietanen ei pelkää – hän on ainoa suomalainen, joka uskaltaa sanoa ääneen sen, mitä kaikki salaa kuiskivat käytävillä: onko Prigozhin todella kuollut vai vain ottanut aikalisän maailmanpolitiikan pelikentällä?

Huhut kiertelevät kuin karkkipaperit tuulessa. Virallisten tietojen mukaan pienkone, joka kuljetti Prigozhinin ja Wagnerin väkeä Moskovasta Pietariin, päätti tehdä maanläheisen liidokkinsa Tverissä keskiviikkoiltana.

Hietanen maalailee Prigozhinista ja Wagnerista kuin taiteilija kankaalle. Prigozhin, kuin moderni Mefisto, loi Wagnerista tuotemerkin, joka oli yhtäkkiä joka paikassa. Ranskalaiset kolonialistit joutuivat katsomaan kauhulla Wagnerin nousua Malissa ja Burkina Fasossa. Mutta entäpä Bahmutin vapautus? Se oli kuin suora lippu Venäläiseen Maailmaan – Venäläiseen Kansainyhteisöön – ja siellä Prigozhin ja Wagner ottivat tilanteen haltuun kuin kokeneet tanssijat valssissa.

Hietanen vihjaa kirjoituksessaan, että Prigozhinilla oli nokka kallellaan Putinin ruokahaluttomuudelle Ukrainan rintamalla. Tämä nokittelupeli päättyi kuin päättyikin Wagnerin ja Venäjän armeijan yhteenottoon puolustusministeri Shoigun ja pääesikunnan päällikön Gerasimovin kanssa. Kuvitellaanpa hetki tämän neuvonpidon kulissien taakse – pystyikö kukaan pitämään vakavaa ilmettä?

Mutta kuka olikaan tämä Prigozhin? Mikä oli Wagner? Kumpi oli vene ja kumpi oli perämoottori? Mysteereitä riittää kuin Venäjän steppiä. Oleg Tsarjov kutsui Prigozhinia “Venäjän Jokeriksi”, ja totta tosiaan, hänellä oli omat korttinsa pelissä. Vaan kuka oli lopulta voittaja ja kuka hävisi tässä uhkapelissä?

Yksi asia on varma: Prigozhin jatkaa elämäänsä mielessämme ja mielikuvituksessamme – seikkailijana, strategina, Jokerina. Kuolema saattaa olla vain pieni este tällaiselle hahmolle. Ja kun uusi luku tässä draamassa avautuu, tiedämme yhden asian varmasti: Venäjä ei ole ainoa maa, jolla on tarinoita kerrottavanaan, mutta se on varmasti yksi mielenkiintoisimmista.”


Satunnainen:


Vastaavia: