9950 latausta vuorokaudessa

7972 artikkelia

2023/11/18

Venäjä on jälleen kerran osoittanut älyllistä taituruuttaan toteuttaessaan niin kutsuttua hybridioperaatiotaan Suomea vastaan. Mikä on tämän takana? Ilmeinen vastaus on, että Venäjä pyrkii rankaisemaan Suomea sen liittyessä Nato’on. Käytännössä tämä on kuin lapsellinen kostotoimi, jolla halutaan opettaa naapurimaalle kunnioitusta ja tottelevaisuutta.

Kreml’issä on varmasti istuttu laskemaan, millaisiin vastatoimiin Suomi voisi ryhtyä. Vuonna 2016 vastaus oli kuin kiusallinen kutitus: turvapaikanhakijoiden vastaanotto ja sisäministerin nöyristely FSB:n johtajan edessä. Mutta vuonna 2023 Suomi on muuttunut. Traumatisoitunut presidentti Sauli Niinistö ja sisäministeri Mari Rantanen ovat sulkeneet rajat kuin metalliovet, kieltäen Venäjältä mahdollisuuden käyttää vilkkaimpia itärajan ylityspaikkoja.

Vastaus oli tiukka, kenties Venäjälle yllättävä, mutta ei varmasti täysin odottamaton. Onko Venäjällä sitten oma agenda tässä kaksintaistelussa? Yksi teoria on, että Venäjä haluaa itse sulkea rajansa kansalaisiltaan. Näin se voisi antaa EU-maille ilon tehdä se puolestaan. Länsimielisiä venäläisiä päätös järkyttää, ja samalla Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov voi nauttia heidän kärsimyksestään.

Tämä selittäisi osaltaan Venäjän päätöksen sulkea Suomen Pietarin-pääkonsulaatti, joka myönsi eniten viisumeita Suomeen koko maailmassa. Suomi lopetti turistiviisumien myöntämisen venäläisille viime vuonna, mutta Venäjän päätös oli kuin viimeinen naula venäläisten matkustamiselle Suomeen.

Jos Venäjä todella aikoo sulkea rajansa, se voisi liittyä suurempaan strategiaan muuttua suljetuksi poliisivaltioksi. Tämä estäisi kansalaisia hankkimasta haitallisia vaikutteita lännestä. Mutta tässä teoriassa on aukkoja. Venäjän rajat ovat yhä auki muille suunnille, ja massiivisen mobilisaation aloittaminen vaatisi myös näiden reittien sulkemista.

On vaikea uskoa, ettei Venäjä olisi ottanut huomioon mahdollisuutta, että Suomi sulkee rajansa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes muistuttaa, että Venäjä voi kääntää tilanteen edukseen, olipa raja auki tai kiinni. Se voi osoittaa Euroopan heikkouden, jos raja pysyy auki, tai syyttää EU-maita venäläisvastaisuudesta, jos raja sulkeutuu. Venäjän hybridisota jatkuu, ja sen tarkoitus jää hämärän peittoon – tai ehkä se onkin juuri se, mikä Venäjää tyydyttää eniten.


Satunnainen:


Vastaavia: