10454 latausta vuorokaudessa
8743 artikkelia

2023/05/16

Ranska. Lehdistötilaisuus 25. heinäkuuta 2000 oli synkkä päivä lentoliikenteen historiassa. Tänä päivänä Air Francen lento 4590 nousi Charles de Gaulle -lentokentältä Pariisi’sta kohti New Yorkia. Matkustajien ja miehistön iloinen odotus muuttui kuitenkin tragediaksi vain muutamassa minuutissa, kun Concorde-kone syttyi tuleen kiitoradalla ja syöksyi maahan. Tämä on tarina Air Francen lento 4590:stä.

Air Francen lento 4590 oli osa Concorde-koneen operointia, joka oli yksi lentoliikenteen historian tunnetuimmista ja ikonisimmista matkustajakoneista. Concorde oli supersonic-lentokone, joka pystyi lentämään yliääninopeudella, tarjoten poikkeuksellisen nopean matkustuskokemuksen Atlantti’in yli. Se oli ylpeys Air Francen lentokalustossa ja symboloi ylellisyyttä ja teknologista edistystä.

Traaginen onnettomuus tapahtui lähtökiitoradan numerolla 26 Charles de Gaulle -lentokentällä. Concorde-koneen noustessa ilmaan sen vasemmanpuoleisesta renkaasta irronnut metalliromu puhkaisi polttoainesäiliön. Polttoaine alkoi vuotaa ja syttyi nopeasti tuleen koneen moottorien läheisyydessä. Liekit levisivät nopeasti ja vaikuttivat lennon ohjausjärjestelmiin, mikä teki koneen ohjattavuudesta mahdotonta.

Lennon miehistö ja matkustajat olivat autuaan tietämättömiä uhkaavasta vaarasta, kunnes Concorde syöksyi maahan Gonesse-nimisen kaupungin lähellä. Kaikki 109 matkustajaa ja miehistön viisi jäsentä menehtyivät välittömästi. Lisäksi maassa yksi henkilö sai surmansa, kun osia koneesta putosi hänen päälleen.

Onnettomuuden jälkeen käynnistyi mittava tutkimus, jossa selvitetään syitä ja vastuuta tragediaan. Tutkimukset paljastivat, että lentokoneen startissa käytetyn kiitoradan pinnassa oli aiemmin pudonnut osa toisesta lentokoneesta, mikä aiheutti Concorde-koneen renkaan rikkoutumisen ja polttoainevuodon.

Tutkimuksissa nousi esiin myös turvallisuustoimenpiteiden ja lentokoneen suunnittelun puutteita, jotka altistivat koneen suurelle riskille tulipalon syttymiseen ja sen seurauksena tapahtuvaan onnettomuuteen.

Katso YLE – Aleksi Rantamaa’n video YouTube’sta:


Satunnainen:


Vastaavia: