9577 latausta vuorokaudessa

7629 artikkelia

2023/06/15

Useat maat ovat sitoutuneet uusiin sotilasapupaketteihin Ukrainalle, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin 15. kesäkuuta pidetyssä Ukrainan puolustuskontaktiryhmän (UDCG) 13. Ramstein-formaatin huippukokouksessa Brysselissä.

Austinin mukaan näitä maita ovat USA, Britannia, Tanska, Alankomaat, Kanada, Saksa, Norja ja Italia.

Kanada aikoo toimittaa Ukrainalle “suurimman erän sotilasapuaan” sitoutuen 500 miljoonan dollarin puolustusrahoitukseen, kertoi Kanadan puolustusministeri Anita Anand.

Varusteiden osalta Ottawa toimittaa 10 000 kpl 105 mm:n tykistöammuksia ja 288 AIM-7 Sparrow -ilmasta-ilmalle -ohjusta sekä pienten aseiden ammuksia, huoltotukea Leopard 2 -panssarivaunuille ja koulutusta ukrainalaisille sotilaille, lentäjille ja teknikoille.

Anand kertoi, että Ottawa on valmistanut 200 Senator-panssaroitua ajoneuvoa Ukrainalle, joista 116 on jo toimitettu ja 18 lisää saapuu lähiaikoina.

Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Tanskan ja Alankomaiden hallitukset ovat luvanneet toimittaa satoja ilmatorjuntaohjuksia sekä muita tarvittavia ilmatorjuntavälineitä. Austin lisäsi, että Tanska on ilmoittanut omasta erillisestä 2,6 miljardin dollarin sotilasavupaketistaan, joka toimitetaan vuoteen 2024 mennessä, mutta sen sisältöä ei ole vielä täsmennetty.

Tanskan puolustusministeriön 15. kesäkuuta julkaisemassa tiedotteessa hallitus ilmoitti haluavansa varata jopa 21,9 miljardia Tanskan kruunua (3,2 miljardia dollaria) Ukraina-rahastoonsa tulevina vuosina.

Tanska ilmoitti aiemmin tänään toimittavansa yhteistyössä Norjan kanssa Ukrainalle 10 500 tykistöammuksen erän.

Italiasta kerrotaan, että maa on ilmoittanut uudesta avustuserästä, joka sisältää “erittäin tärkeitä kyvykkyyksiä, jotka vastaavat Ukrainan kiireellisimpiin puolustustarpeisiin”, kun taas Norja ja Saksa ovat sitoutuneet usean vuoden avustuspaketteihin.

UDCG koostuu noin 50 maasta ja se kokoontuu säännöllisesti niin kutsuttuihin Ramstein-formaatin huippukokouksiin koordinoidakseen tukea Ukrainalle Venäjän aggressiota vastaan.

Austin lupasi avauspuheenvuorossaan käynnissä olevalle 13. huippukokoukselle toimittaa “kiireellisiä kyvykkyyksiä”, joita Ukraina tarvitsee puolustautuakseen Venäjää vastaan.


Satunnainen:


Vastaavia: