9577 latausta vuorokaudessa

7627 artikkelia

2023/07/10

Ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pakkasi matkalaukkunsa ja lensi Lontooseen aloittaakseen viikon mittaisen Euroopan kiertueensa, vanhalle mantereelle laskeutui myös erittäin harvinainen vieras. Ei, kyseessä ei ollut ufo eikä edes kadonnut dinosaurusten sukupolvi – vaan nelimoottorinen Boeing WC-135 Constant Phoenix.

Tällä omituisen nimen omaavalla lentokoneella on kyky havaita radioaktiivisia hiukkasia ilmakehästä. Se ei ole mikään tavallinen matkustajakone tai rahtilentokone, vaan se on kuin supersankari, joka on erikoistunut pelastamaan maailmaa ydinsäteilyltä. Kuvittele lentävä laboratorio, jossa miehistö suojaa itseään happilaitteilla ja kantaa säteilymittareita – tämä on WC-135 Constant Phoenix.

Koneen lentoa seuranneen Flightradar24:n mukaan se lensi Nebraskan Offuttin tukikohdasta ensin Kreetalle ja sieltä Alankomaiden kautta Britanniaan. WC-135:n suodatinjärjestelmät ovat kuin salainen ase miehistön hengityselinten turvaamiseksi. Jos ilmassa on radioaktiivisia hiukkasia, suodattimet astuvat peliin ja pitävät miehistön turvassa. On kuitenkin mainittava, että miehistö ei jää täysin luottamaan suodattimiin, vaan käyttää happilaitteita aina, kun radioaktiivisia aineita havaitaan. He eivät todellakaan ota mitään riskejä!

Vaikka WC-135 kykenee kuljettamaan jopa 33 henkilöä, tätä lentävää “nuuskijaa” käytetään aina minimimiehityksellä. Tämä on ymmärrettävää, sillä mitä vähemmän ihmisiä koneessa on, sitä pienempi on altistumisriski vaarallisille aineille. Onhan tämä kuin huippusalainen tehtävä, jossa jokainen yksityiskohta on tarkkaan harkittu.

Mutta miksi tämä harvinainen vieras saapui Eurooppaan? Saksalaisen uutissivuston RND:n mukaan NATO haluaa lähettää Venäjälle viestin ennen Naton Vilnan huippukokousta. He haluavat nähdä Venäjän ja samalla tulla itse nähdyiksi. Tämä ei ole pelkästään tiedustelua, vaan melkein kuin teinivakoiluleikkiä, jossa kaikki liikkeet ovat tarkkailun alla.

Mutta mikä on tämän kaiken tarkoitus? WC-135 saapui Eurooppaan myös huolestuttavien uutisten vuoksi. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on varoittanut, että Venäjä aikoo räjäyttää Zaporižžjan ydinvoimalan, joka on ollut heidän hallussaan sodan alusta asti. Tämä herättää vakavia huolenaiheita turvallisuudesta, ja Nato on ottanut tilanteen vakavasti. Liettuan pääkaupunki Vilnaan on saapunut yli tuhat lisäsotilasta muiden Nato-maiden puolustukseksi. He ovat tuoneet mukanaan myös Patriot-ilmapuolustusjärjestelmiä ja hävittäjälentokoneita varmistaakseen Nato-johtajien turvallisuuden.

Joten tässä sitä ollaan, maailmanpolitiikan kiehtovassa näyttämössä, jossa radioaktiivisuus ja vakavat huolenaiheet sekoittuvat. WC-135 Constant Phoenix lentää Euroopan yllä, valppaana ja valmiina havaitsemaan mahdolliset uhkat. Se on kuin tietäisi enemmän kuin me muut – tai ainakin tarkkailee meitä kaikkia kaukoputken läpi.

Joten seuraavan kerran, kun katsot taivaalle ja näet lentävän “nuuskijan”, voit heittää läppää ydinsäteilystä ja Naton vakoiluleikeistä. Tämä harvinainen vieras ei jätä ketään kylmäksi – paitsi ehkä Venäjän sotilaat Ukrainassa.

Lue myös:


Satunnainen:


Vastaavia: