12181 latausta vuorokaudessa
10024 artikkelia

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on jälleen kerran osoittanut ylimielisyytensä ja halveksuntansa Euroopan unionia kohtaan. Hänen tuoreet lausuntonsa Euroopan unionin ja Turkin suhteista ovat täynnä uhkailua ja vaatimuksia, jotka osoittavat hänen pyrkimyksensä horjuttaa EU:n vakautta ja saada itselleen valtaa.

Erdoğanin väite siitä, että Euroopan unionin tulee ottaa Turkki jäsenekseen, jotta Ruotsi pääsee Natoon, on järjetön ja absurdi. Nato-jäsenyys ei ole sidoksissa EU-jäsenyyteen, ja Erdoğan yrittää vain käyttää Ruotsin Nato-jäsenyyden toiveita hyväkseen saadakseen myönnytyksiä omille tavoitteilleen.

Turkin jäsenyysneuvottelut EU:n kanssa ovat olleet pysähdyksissä jo pitkään, ja se on täysin ansaittu seuraus Turkin demokratian tilanteesta ja sen loukkauksista ihmisoikeuksia kohtaan. Turkin aggressiivinen toiminta Kyproksen suhteen on myös vakava este jäsenyysneuvotteluiden etenemiselle. Erdoğanin yritys syyttää muita ja vaatia myönnytyksiä on täysin sopimatonta.

Erdoğanin uhkailu terrorismin torjuntaan liittyvillä sopimuksilla on myös suoranainen kiristysyritys. Terrorismi on maailmanlaajuinen ongelma, ja sen torjunta vaatii yhteistyötä eri maiden välillä. Turkin ei tulisi asettaa ehtoja yhteistyölle, vaan sen tulisi itse sitoutua tehokkaaseen terrorismin torjuntaan ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

On häpeällistä, että Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström antaa periksi Erdoğanin painostukselle ja odottaa “vihreää valoa” Turkin jäsenyydelle. Ruotsin tulisi olla tiukka ja vaatia Turkin täyttävän demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen edellytykset ennen kuin minkäänlaisista myönnytyksistä voidaan edes keskustella.

Erdoğanin lausunnot osoittavat jälleen kerran hänen pyrkimyksensä käyttää ulkopoliittista peliä ja manipulointia omien tavoitteidensa saavuttamiseksi. Euroopan unionin tulisi olla lujana ja osoittaa, ettei se taivu tällaisen käytöksen edessä. Turkki ei ole osoittanut sitoutumistaan demokratiaan, ihmisoikeuksiin tai kansainväliseen yhteistyöhön, ja sen jäsenyysneuvotteluiden tulisi pysyä pysähdyksissä niin kauan kuin nämä ongelmat jatkuvat.

Erdoğanin vaatimukset ja uhkailut ovat täysin epärealistisia ja tuomittavia. Euroopan unionin tulee pitää päänsä pystyssä ja pysyä vahvana omien arvojensa ja periaatteidensa puolustajana. Erdoğanin poliittinen peli ja manipulointi eivät saa määrittää Euroopan unionin suuntaa tai sen suhteita muihin valtioihin.


Satunnainen:


Vastaavia: