9735 latausta vuorokaudessa

7814 artikkelia

2023/07/20

Kuvassa Vladi istuu #bunkkeri’ssaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin jättää saapumatta Etelä-Afrikan aurinkoiseen maisemaan Brics-maiden kokoukseen, ja tämä päätös ei johdu siitä, että hän olisi hurahtanut kotimaansa perinteikkääseen karjalanpiirakkaan tai että matkalaukkujen pakkaaminen olisi unohtunut kiireiden keskellä. Ei, syy tähän hämmästyttävään päätökseen liittyy Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimintaan.

Jep, ICC, tuo kuuluisa rikostuomioistuin, on laittanut pienen lapun Putinin oveen, ja sillä on ollut jotakin tekemistä Ukrainan kanssa. En tiedä, oliko kyseessä huonot vitsit, ystävänpäiväkortti vai vakava pidätysmääräys, mutta jotain tärkeää kuitenkin. Ja tiedättekö, kun venäläinen karhu kävelee ovista sisään, niin Etelä-Afrikka voi aika lailla tuntea painostusta.

Ajatelkaapa, miten hankalaa olisi ollut, jos Putin olisi pölähtänyt paikalle. Etelä-Afrikka olisi saanut yhtäkkiä kuuman perunan käsiinsä, ja ICC:n jäsenmaana olisi ollut pakko pistää Putin putkaan epäiltyjen Ukrainan lapsikaappausten ja pakkosiirtojen takia. Kyllä, pidätys ei ole aivan jokapäiväinen vieras Brics-maiden kokouksissa.

Mutta ei hätää, Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa tuli apuun. Hän sanoi, että Putinin poisjääminen oli sovittu yhteisymmärryksessä. Ei siis tarvinnut soittaa vanhalle hyvälle ICC:lle ja anella lupaa olla pidättämättä presidenttiä.

Ja voitte uskoa, että Venäjän valtionjohto ei ollut yhtään huolissaan. He laittoivat Sergei Lavrov’in, ulkoministerin, hoitamaan edustustehtävät Etelä-Afrikassa. Tämä on kuin laittaisi Snoop Doggin hoitamaan koirahoitolaa – ainakin vähemmän karvaa joka paikassa.

Ja niin, siinä sitä ollaan. Putin osallistuu Brics-kokoukseen etänä, ja Kreml vakuuttaa, että hän on mukana “täysimittaisesti”. Ensi kerralla voisimme ehkä järjestää VR-kokouksen, jotta saataisiin aito tunne fyysisestä läsnäolosta. Ehkä Putin voisi tuoda mukanaan virtuaalisen karjalanpiirakan – ei kukaan huomaisi.

No, olkoon millainen onkaan Putinin etäosallistuminen, Brics-jäsenmaat ovat joka tapauksessa kasassa. Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka yrittävät yhdessä tehdä maailmasta paremman paikan. Toivottavasti heidän kokouksensa ei mene aivan karjalanpiirakoiden ja ICC-papereiden pyörittelyksi.


Satunnainen:


Vastaavia: