9577 latausta vuorokaudessa

7626 artikkelia

2023/07/22

Vangitun venäläisen sotarikollisen Igor Girkinin pidätys tulee todennäköisesti aiheuttamaan “raivonpuuskia” Venäjä’n sotilasbloggaajien yhteisössä ja Venäjän armeijan sisällä, kertoi Britannia’n puolustusministeriön tiedustelupäivitys 22. heinäkuuta.

Tämä johtuu siitä, että he “pitävät Girkinia suurelta osin älykkäänä sotilasanalyytikkona ja isänmaanystävänä”, selitti Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriö.

Girkin pidätettiin Venäjällä 21. heinäkuuta. Oikeus määräsi, että hänet pidetään esitutkintavankeudessa 18. syyskuuta saakka. Häntä syytetään “ääriaineksen yllyttämisestä”.

Girkin, joka tunnetaan myös nimellä Igor Strelkov, on entinen Venäjän liittovaltion turvallisuuspalvelun (FSB) upseeri.

Huhtikuussa 2014 Girkin “orkestroi” Slovianskin valtauksen, kaupungin, joka sijaitsee Donetsk’in alueella ja joka laukaisi Venäjän sodan Donbasin alueella. Myöhemmin Girkin julisti haastattelussa, että hänellä oli ratkaiseva rooli Venäjän sodassa Ukraina’a vastaan.

Hän palveli myös rintamalla vuonna 2022, Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriö mainitsi.

Girkin todettiin syylliseksi Haagin tuomioistuimessa, jossa hänet ja kaksi muuta yritettiin poissaolevina rooleistaan Malaysia Airlinesin lento MH17:n alasampumisessa vuonna 2014, jolloin kaikki 298 ihmistä koneessa menehtyivät.

Venäjän täysimittaisen Ukrainan hyökkäyksen alusta lähtien hän on usein arvostellut Kreml’in sotatoimia Ukrainassa ja väittänyt, ettei se “tehnyt tarpeeksi”. Erityisesti hänen kritiikkinsä Venäjän diktaattori Vladimir Putin’ia kohtaan on viime aikoina voimistunut.

Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriön mukaan tämä kasvava kritiikki sai todennäköisesti alkunsa Wagner’in palkkasoturiryhmän perustajan Yevgeny Prigozin’in aseellisesta kapinasta kesäkuun lopulla.

Vaikka Girkin ei olekaan “Wagner-ryhmän liittolainen”, on todennäköistä, että hän halusi “venyttää julkisen kritiikin rajoja” Wagner-kapinan jälkeen, Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriö kirjoitti.

“Tabu Putinin hallinnon paljasta kritiikkiä vastaan on merkittävästi heikentynyt”, Yhdistyneen kuningaskunnan puolustusministeriö lisäsi.


Satunnainen:


Vastaavia: