9577 latausta vuorokaudessa

7628 artikkelia

2023/12/19

Entinen Wagner-sotilas Igor Salikov ilmaisee halunsa todistaa Venäjän sotarikoksista Ukrainassa.

Hollanti’in saapunut 60-vuotias Igor Salikov, entinen venäläissotilas, on ilmaissut halunsa todistaa Kansainväliselle rikostuomioistuimelle (ICC) Venäjän Ukraina’ssa tekemistä sotarikoksista. Maanantaina Hollantiin saapunut Salikov on hakenut maasta turvapaikkaa, ja asiasta ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto Reuters, Politico ja hollantilainen ajankohtaisohjelma Een Vandaag.

Salikov kertoo työskennelleensä sotilaana noin 25 vuotta, ensin Venäjä’n armeijassa ja myöhemmin Wagner-joukkojen kouluttajana Venäjän nukkehallinnon “Donetsk’in kansantasavallan” alueella Itä-Ukrainassa. Hän väittää toimineensa Wagner-ryhmän kouluttajana vuodesta 2014 lähtien. Salikovin Wagner-jäsenyyttä ei kuitenkaan ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Ukrainan sotarikososaston päällikkö Juri Belousov kertoo, että Salikov otti yhteyttä Ukrainan syyttäjänlaitokseen jo puoli vuotta sitten. Hän antoi tärkeän todistajanlausunnon Venäjän hyökkäyksestä, joka alkoi 24. helmikuuta 2022. Lisäksi hän raportoi tutkittavista sotarikoksista, joiden todenperäisyys on jo osin vahvistettu.

Een Vandaag -ohjelman haastattelussa Salikov ilmaisi olevansa valmis yhteistyöhön ICC:n kanssa ja kertoi nähneensä Ukrainassa muun muassa sotavankien pahoinpitelyä ja teloituksia. Hänen mukaansa Venäjä myös sieppasi ukrainalaislapsia, ja Salikov väittää, että “käskyt tulivat suoraan Kreml’istä”.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt syyllistyneensä siviilejä vastaan kohdistettuihin julmuuksiin Ukrainassa. Salikov mainitsi ohjelmassa myös ylennyksestään Venäjän armeijan everstiksi ja siirtymisestään myöhemmin Wagner-ryhmään taistelemaan Syyria’ssa ja useissa Afrikka-maissa.

Toistaiseksi ICC ei ole kommentoinut Salikovin tapausta, mutta tuomioistuin on avannut rikostutkinnan Ukrainassa tapahtuneista epäillyistä sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin’in ja lapsiasiamies Maria Lvova-Belova’n pidättämiseksi on annettu pidätysmääräykset ukrainalaisten lasten sieppaukseen liittyvistä sotarikoksista, mutta Kreml on kiistänyt syytökset.

Venäläinen ihmisoikeusjärjestö Gulagu.net kertoo, ettei ICC ottanut Salikovia vastaan hänen saapuessaan Hollantiin maanantaina. ICC:n syyttäjä ja tuomarit eivät olleet vielä valmiita kuulusteluihin.

Utrechtin yliopiston kansainvälisen historian apulaisprofessori Iva Vukušić arvioi Een Vandaag -ohjelmassa, että Salikovin todistus voi olla sotarikostutkinnan kannalta merkittävä. Vukusicin mukaan Salikov voi tuoda ilmi todisteita, joita ulkopuoliset eivät voisi tarjota, ja läheltä tapahtumia todistaneet ihmiset ovat erityisen tärkeitä sotarikosten ja kansanmurhan tutkimisessa. Hän korostaa, että tällaisiin tapahtumiin liittyvät asiat ovat usein laittomia ja niitä on dokumentoitu harvoin, sillä käskyt annetaan usein suullisesti koodikielellä tai naamioituna.


Satunnainen:


Vastaavia: