9849 latausta vuorokaudessa

7458 artikkelia

2023/12/20

Coloradon osavaltion korkein oikeus on tehnyt päätöksen, joka on saanut poliittisen pelikentän sekaisin. Donald Trump’in nimi on vedetty pois osavaltion vuoden 2024 ehdokaslistalta, ja syyksi on ilmoitettu epäkelpoisuus perustuslain 14. lisäyksen nojalla. Kuka olisi uskonut, että päivä koittaa, jolloin Trumpin poliittinen karkelointi saa potkut vitsikkäiden käänteiden kautta?

Perustuslakiasiantuntijat kaivavat päätöstä kahvimukinsa ääressä ja pohtivat, onko USA:n historian räväkimmällä presidentillä tosiaan kapinamakua. Coloradon korkein oikeus näyttää tulkinnanvaraisella lisäyksellä olevan taikatemppuvarasto, joka pöllyttää vuoden 2024 presidentinvaalien kisakentän. Mutta mistä oikein on kyse?

Kapinallisia tulkintoja
Yhdysvaltain sisällissodan jälkeen hyväksytty 14. lisäys päätyi käänteiseen käyttöön, kun Coloradon tuomaristo julisti Trumpin osallistuneen kapinaan. Kysymys kuuluu: Mitä kapina tarkoittaa tässä yhteydessä? Coloradon korkein oikeus on käyttänyt mielikuvitustaan ja päättänyt, että Trumpin kannustuspuheet ja kongressirakennuksen ryntäys tammikuussa 2021 muodostavat oivallisen kapinan reseptin.

Tuomio herättää kuitenkin kysymyksiä. Onko kapinointi vain silloin, kun presidentti itse ottaa molotovincocktailin käteensä ja marssii mielenosoittajien eturintamassa? Vai riittääkö pelkkä kannustava puhe, joka saa väkijoukon toimimaan kuin liian sokeriset keksit? Näitä kysymyksiä pohditaan nyt amerikkalaisissa kahviloissa aamiaisella.

Trump: “Epädemokraattista!”
Trumpin leiri ei jäänyt nuolemaan haavojaan, vaan kutsui päätöstä “epädemokraattiseksi”. Trumpin tiedottaja vakuuttaa viemänsä asian Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen. Kuka olisi uskonut, että Trumpin juridinen tanssi jatkuu myös presidenttikauden jälkeen?

Asiantuntijat arvioivat, että Coloradon päätös voi vielä kääntyä päälaelleen. Trumpin leiri korostaa 14. lisäyksen epämääräistä sanamuotoa ja epäilee sen soveltamista presidentin kohdalla. Historiallinen käänne seuraisi, jos Coloradon korkeimman oikeuden päätös saisi vastaansa USA:n korkeimman oikeuden kumouksen.

Merkitsee paljon, vaikka ei paljoa
Vaikka päätös koskee vain Coloradon osavaltiota, sen vaikutus on suurempi kuin Trumpin ego. Historiallinen tuomio luo uuden mittapuun presidenttiehdokkuudelle. Trumpin lisäksi muutkin ehdokkaat miettivät nyt tarkemmin, mitä suustaan päästävät ja mihin kannustavat. Yhtäkkiä presidenttiehdokkaaksi nouseminen vaikuttaakin siltä, kuin liikkuisi silmät sidottuina polkupyörällä jäätiköllä.

Loppujen lopuksi tämäkin tapaus osoittaa, että politiikassa vitsit ja käännekohdat voivat olla lähempänä toisiaan kuin luulisi. Jääkäämme siis odottamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu – ehkä Coloradon korkein oikeus alkaa jakaa presidenttiehdokkaille kapinallisuuspisteitä tai käyttää piilokameraa käsittelyistään.

Yhdysvallat, maa mahdollisuuksien ja yllätysten!


Satunnainen:


Vastaavia: