Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Korona’a ei kannata sairastaa turhaan – ongelmat ilmenevät myös rokottamattomille Covid19 Covid #rokote #virus

2024/01/04

Lääkärilehti uutisoi amerikkalaisesta tutkimuksesta, joka osoittaa koronan uusintainfektioiden lisäävän merkittävästi kuoleman ja sairaalahoitoon joutumisen riskiä. Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 5,6 miljoonan Yhdysvaltain armeijan veteraanin terveystietoja. Huomattavasti korkeampi kuolemanriski ja sairaalahoitoon joutumisen vaara havaittiin henkilöillä, jotka olivat sairastaneet koronan vähintään kahdesti.

Uusintainfektiot näyttäisivät myös lisäävän riskiä erilaisille kroonisille sairauksille, kuten sydän- ja keuhkosairauksille, munuaisten toimintahäiriölle, tyypin 2 diabetekselle ja neurologisille ongelmille. Tutkittavien keski-ikä oli 60 vuotta, mikä viittaa siihen, että riskit voivat olla erityisen suuria vanhemmissa ikäryhmissä.

Husin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen korostaa tulosten olevan huolestuttavia ja toivoo lisätutkimuksia. Tutkimus, joka vielä odottaa vertaisarviointia, tehtiin ennen omikronvariantin ilmestymistä, ja osallistujat olivat eri rokotusasteissa. Ruotsalainen seuraa aktiivisesti kansainvälistä keskustelua aiheesta, mutta tarkkoja syitä uusintainfektioiden aiheuttamille lisäriskeille ei vielä tunneta.

Erityisen tärkeää on vältellä uutta tartuntaa, vaikka ensimmäinen infektio olisi ollut lievä. WHO varoittaa myös uusintainfektioista. Vaikka tiedot koronan riskeistä lisääntyvät, on selvää, että infektio lisää sydän- ja aivoverisuonitapahtumien riskiä 12 kuukautta ensimmäisen infektion jälkeen, eivätkä rokotteet suojaa pitkäaikaisoireilta.

Ruotsalainen korostaa valistuksen ja rokotuskattavuuden merkitystä, etenkin vanhemmille ja riskiryhmiin kuuluville ihmisille. Hänen mukaansa on tärkeää, että väestö saa täsmällistä tietoa riskeistä, ja että rokotuksia sekä tehosteita otetaan aktiivisesti. FFP2-hengityssuojainten käyttö ja hyvä ilmanvaihto ovat myös olennaisia erityisesti syksyn ja talven kokoontumisten aikana.