5290 artikkelia

2023/05/05

Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö arvioi, että Wagner-palkka-armeijan johtaja Jevgeni Prigožin saattaa muodostaa uhkan Venäjän johdolle. Kremlin ja Wagnerin johdon välit ovat tulehtuneet, eikä Venäjä välttämättä näe Wagnerille enää samanlaista tarvetta tulevaisuudessa.

Prigožin on uhannut vetäytyä Bah’mutin kaupungista, koska Venäjän puolustusministeriö ei ole lähettänyt tarvittavia ammuksia. Hän on julkaissut videon, jossa haukkuu Venäjän johtoa ja penää kovasanaisesti, missä ammukset viipyvät. Käihkön mukaan Prigožin vetoaa patrioottiseen tunteeseen ja viittaa ainakin epäsuorasti sotilasliiton olevan korruptoitunut.

Käihkön mukaan Prigožinista johtajana saattaa muodostua uhka Venäjän johdolle, sillä hän on näkyvä somepersoona ja hänellä on poliittisia tavoitteita. Venäjän toimiessa noin puoli tusinaa pienempiä sotilasyrityksiä, sotilaita saattaa jatkossa värvätä Wagnerista.

Ukrainan odotetaan aloittavan vastahyökkäyksensä itärintamalla, ja Käihkö uskoo, että uusi liikekannallepano Venäjällä on mahdollinen ja välttämätön, jos Ukrainan odotetusta vastahyökkäyksestä aiheutuu venäläisille mittavia tappioita. Vapaaehtoisuus ei ole Käihkön mukaan toiminut sodassa tähänkään asti.

Ukrainan hyökkäykseen merkittyjä ukrainalaisjoukkoja on Käihkön mukaan yhdeksän prikaatia, eli vähintään 20 000 sotilasta. Bah’mutin haltuunotto olisi poliittinen voitto Venäjälle, mutta muutoin kaupunki ei ole sodan kannalta erityisen merkittävä.

Lue myös: