12239 latausta vuorokaudessa
10048 artikkelia

Venäjän kähmintä Suomen asioihin: Hybridivaikuttaminen ei ole pelkkä huhu.

Ei, tämä ei ole pelkkä salaliittoteoria tai turha huhu – tällainen toiminta on todellista ja sen vaikutukset voivat olla merkittäviä.

Viime aikoina Suomen poliittinen ilmapiiri on ollut jännittynyt ja erimielisyyksiä on ilmennyt niin kansallisen turvallisuuden kuin ulkopolitiikan saralla. Mutta onko kaikki tämä sattumaa vai onko Venäjä aktiivisesti sekoittamassa Suomen sisäistä keskustelua?

Venäjän intressit voivat liittyä Suomen Nato-jäsenyyden muotoiluun. Venäjän sotilaallinen kyvykkyys on heikentynyt, ja suhteet naapurimaamme kanssa ovat muuttuneet. Tässä tilanteessa Venäjä voi nähdä hybridivaikuttamisen keinona vaikuttaa siihen, millaisia päätöksiä Suomi tekee ulko- ja turvallisuuspolitiikassaan.

Hybridivaikuttaminen on haitallista ja se pyrkii lietsomaan jo olemassa olevia ristiriitoja. Tavoitteena on horjuttaa kohdeyhteisöä ja heikentää sen kykyä toimia omien intressiensä puolesta. Tämä voi tapahtua esimerkiksi korruptiivisten verkostojen luomisena tai taloudellisen riippuvuuden synnyttämisenä ulkoisista toimijoista.

On erityisen tärkeää ymmärtää, että hybridivaikuttaminen ei ole pelkkä pelote, vaan se voi vaikuttaa yhteiskuntaamme monilla tasoilla. Se voi pahentaa jakautumista ja voimistaa jo olemassa olevia erimielisyyksiä esimerkiksi turkistarhauksen, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien tai maahanmuuton osalta.

Suomen vahvuus on ollut yhtenäisyys ja kyky toimia ulkoisia uhkia vastaan. Ulkoisen pahantahtoisen toimijan tavoitteena on juuri tämän yhtenäisyyden rikkominen.

Demokratiaan kuuluu moninaisuus ja avoin keskustelu eri näkemyksistä. Suomalaiset ovat tottuneet väittelemään yhteiskunnallisista kysymyksistä, ja se on osa demokratiamme vahvuutta. Kuitenkin tällainen moninaisuus voi myös altistaa meidät hybridivaikuttamiselle.

Onneksi avoimuuden mukanaan tuoma haavoittuvuus on nykyään paremmin tiedostettu, ja pyrimme suojaamaan itseämme tehokkaammin. Tietoisuuden lisääminen disinformaatiosta ja tarkempi taloussuhteiden tutkiminen autoritaarisiin maihin ovat askelia oikeaan suuntaan.

Vaikka Venäjä ei välttämättä pysty luomaan Suomeen vakavaa kriisiä pelkästään informaatiovaikuttamisen avulla, meidän on oltava tietoisia lisääntyvästä polarisaatiosta. Tässä vaiheessa emme voi jättää mitään sattuman varaan – meidän on puolustettava demokraattisia arvojamme ja yhtenäisyyttämme ulkoisia uhkia vastaan.


Satunnainen:


Vastaavia: