12181 latausta vuorokaudessa
10026 artikkelia

Ukrainan ulkoministeriö kehotti G7-maiden ja Euroopan unionin maita harkitsemaan välittömästi uusia pakotteita Venäjää vastaan Kakhovkan vesivoimalaitoksen patovaurion jälkeen 6. kesäkuuta.

Ministeriö totesi, että uusien toimenpiteiden tulisi kohdistua Venäjän ohjus- ja ydinenergiateollisuuteen.

“Pidämme Venäjän federaation Kakhovkan vesivoimalan räjäyttämistä terroritekona Ukrainan kriittistä infrastruktuuria vastaan, jonka tarkoituksena on aiheuttaa mahdollisimman paljon uhreja ja tuhoa”, ministeriö kirjoitti.

Ukraina aikoo myös kutsua koolle YK:n turvallisuusneuvoston kokouksen, saattaa Venäjän hyökkäys asian kansainvälisen atomienergiajärjestön johtokunnan käsiteltäväksi ja osallistua EU:n siviilisuojamekanismin toimintaan.

Ukrainan eteläisen operatiivisen komennon mukaan Venäjän joukot räjäyttivät Kakhovkan padon aikaisin aamulla, aiheuttaen massiivisia tulvia Dnepr-joen alavirtaan sijaitsevissa kylissä ja kaupungeissa.

Siviilien evakuointi on käynnissä, ja kello 15 paikallista aikaa 1 300 ihmistä oli kuljetettu turvaan.

Tämä tuho laukaisi humanitaarisen ja ympäristökatastrofin, joka johti koneöljyvuotoihin Dnepr-joessa, miinojen irtoamiseen ja kriittisen infrastruktuurin, kuten Khersonin lämpövoimalan, uhkaan.

Useat maailman johtajat ja kansainväliset järjestöt ovat tuominneet Kakhovkan padon tuhoamisen sotarikoksena.

“Siviili-infrastruktuurin tuhoaminen täyttää selvästi sotarikoksen tunnusmerkit – ja vaadimme Venäjää ja sen valvonnassa olevia ryhmittymiä vastuuseen”, kirjoitti Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.


Satunnainen:


Vastaavia: