12181 latausta vuorokaudessa
10021 artikkelia

Zaporizhzhian ydinvoimalan tilannetta seurataan tarkasti, kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) ilmoitti 6. kesäkuuta. Venäjä räjäytti Kakhovkan padon, minkä seurauksena syntyi mittava humanitaarinen ja ympäristökatastrofi eteläisessä Ukrainassa. IAEA:n mukaan ydinvoimalassa ei ole välitöntä ydinturvallisuusriskiä.

Venäjän joukot tuhosivat Kakhovkan vesivoimalaitoksen padon Dnipro-joella 6. kesäkuuta aamulla, mikä aiheutti laajamittaisen humanitaarisen ja ympäristökatastrofin Ukrainan eteläosassa.

Zaporizhzhian ydinvoimala, joka on ollut Venäjän miehittämä maaliskuusta 2022 lähtien, saa virtaa turbiinikonvektoreihinsa padon takana sijaitsevasta vesistä. Venäjän joukot ovat käyttäneet voimalaa sotilastukikohtana ja tehneet toistuvia hyökkäyksiä Ukrainan alueelle.

IAEA:n virkamiehet varoittivat toukokuun alussa, että voimalan tilanne on “yhä ennalta-arvaamattomampi ja potentiaalisesti vaarallinen” lähellä tapahtuvan ammunnan vuoksi.

Khersonin alueen kuvernööri Oleksandr Prokudin kertoo noin 16 000 ihmisen kodin sijaitsevan “kriittisen riskin” vyöhykkeillä tulvauhan alla Kakhovkan padon tuhoutumisen jälkeen.

Sisäministeriö ilmoitti, että 885 ihmistä on evakuoitu Khersonin alueelta paikallisen ajan mukaan klo 11.00 mennessä.


Satunnainen:


Vastaavia: