10449 latausta vuorokaudessa
8731 artikkelia

2023/06/20

Analyysiin perustuen Sofiassa toimiva Human and Social Studies Foundation on tunnistanut 370 verkkosivustoa, jotka levittävät venäläistä propagandaa ja disinformaatiota, kertoo Euractiv 20. kesäkuuta.

Viime viikolla Sofiassa esitelty tutkimus osoitti, että niin kutsuttujen “sienisivustojen” nopea kasvu on yksi syy venäläisen propagandan nopeaan leviämiseen maassa.

Sienisivustot ovat verkkojulkaisuja, joita pahantahtoiset toimijat (Venäjä) luovat massoittain propagandan ja disinformaation levittämiseksi.

“Vuonna 2022 venäläinen propaganda levisi voimakkaasti bulgarialaisessa verkossa. Vuoteen 2021 verrattuna luvut nousivat lähes 20-kertaisiksi vuoden 2022 loppuun mennessä. Propaganda lisääntyi kahdella jaksolla – vuoden alussa ja lopussa”, Euractiv siteerasi analyysiä.

Disinformaatiotoiminta alkoi pienestä venäläisten sisältöjen verkostosta, leviten vähintään 370 sivustolle. Tämä lisää kunkin viestin leviämistä noin 400-kertaiseksi, analyysi huomautti.

Uutisten kokoaminen on saavuttanut suosiota maassa. Vuoden 2022 loppuun mennessä kaikki todelliset mediapalvelut ovat pudonneet kymmenen korkeimman sijoittuneen sivuston joukosta, korvautuen uutisaggregaattoreilla, tutkijat kertoivat.

Analyysi huomauttaa myös korkeasta disinformaatiotoiminnasta sosiaalisessa mediassa, jossa on vähintään 45 679 viestiä ja yli 7,6 miljoonaa vuorovaikutusta Facebookissa.

Tutkijat tunnistivat menestyneimmiksi narratiiveiksi väitteen siitä, että Bulgaria tukee Ukrainaa vain koska se on riippuvainen länsiliittolaisistaan, että länsi aiheutti sodan Ukrainassa ja että Sofian tuki Kiovalle vetää Bulgarian mukaan sotaan.

Moskova käyttää informaatiosodan työkaluja, kuten disinformaatiota ja propagandaa, heikentääkseen kansainvälistä tukea Ukrainalle käynnissä olevan hyökkäyksen aikana.

Elokuusta 2022 tehdyn ESTATin mielipidetiedustelun mukaan noin 67,5% vastaajista sanoi, että Bulgarian tulisi ottaa neutraali kanta Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainaa vastaan.

Noin 16,3% uskoo, että maan tulisi tukea Ukrainaa, ja 8,6% sanoi sen tulisi tukea Venäjää.

Vaikka Bulgarian presidentti Rumen Radev on kritisoinut aseiden lähettämistä Ukrainaan, mediassa on raportoitu, että hallitus on toimittanut aseita kolmannen osapuolen kautta.

Äskettäin nimetty hallitus on osoittanut kiinnostusta liittyä EU:n ponnisteluihin Ukrainan varustamiseksi 2,2 miljardin dollarin arvoisilla tykistön ammuksilla.


Lue myös 72tuntia.fi sivustolta millaista disinformaatio on:

https://72tuntia.fi/tag/disinformaatio/


Satunnainen:


Vastaavia: