9735 latausta vuorokaudessa

7813 artikkelia

2023/11/11

Presidentti Zelenskyi toivottaa Puolan itsenäisyyspäivän onnittelut ja korostaa maiden välistä yhtenäisyyttä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi lähetti tervehdyksensä Puolan itsenäisyyspäivänä ja toivotti onnittelut “Ukrainan kansan puolesta” X:ssä julkaistussa viestissä marraskuun 11. päivänä.

Hän korosti Ukrainan ja Puolan kumppanuuden vahvistavan molempien maiden sekä koko Euroopan asemaa.

“Ukraina ja Puola ovat yhtenäisiä vapauden tahdossaan, ja seisomme aina yhdessä. EU:ssa, NATO:ssa ja koko jaetussa historiassamme”, hän julisti.

Zelensky kiitti Puolaa tuesta, joka oli näkynyt täysimittaisen hyökkäyksen ensimmäisistä päivistä lähtien. Helmikuun 24. ja maaliskuun 15. välisenä aikana arviolta 1,8 miljoonaa ihmistä ylitti Ukrainan ja Puolan välisen rajan.

“Ukrainalaiset eivät koskaan menetä kiitollisuuttaan Puolalle”, Zelensky kirjoitti, kiittäen puolalaisia “kunnioituksesta, jota on osoitettu kaikille ukrainalaisille, jotka on otettu puolalaisten koteihin”.

Vaikka Puola on ollut yksi Ukrainan suurimmista tukijoista ja keskeisistä kumppaneista Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen alusta lähtien helmikuussa 2022, jännitteet ovat kuitenkin kasvaneet maiden välillä viime kuukausina.

Kiista vilja viennistä puhkesi syyskuussa, kun Puola ilmoitti yhdessä Slovakia’n ja Unkari’n kanssa toteuttavansa omat kiellot ukrainalaisen viljan tuonnille, huolimatta Euroopan komission päätöksestä.

Komissio oli asettanut kiellon tiettyjen ukrainalaisten maataloustuotteiden myynnille toukokuussa viidessä EU-maassa, jotka rajoittuvat Ukrainaan.

Maat olivat pyytäneet toimenpidettä paikallisten viljelijöiden pelätessä, että halvat ukrainalaiset tuonnit painaisivat alas maatalouden hintoja, mutta komissio päätti lopettaa, kun tiedot osoittivat, ettei ukrainalaisilla tuonnilla olisi enää kielteistä vaikutusta.

Zelensky moitti “hälyttävää” käyttäytymistä Ukrainan kumppaneilta puheessaan Yhdistyneiden Kansakuntien päämajassa New Yorkissa 19. syyskuuta. Zelenskyi ei nimennyt maita, mutta totesi, että nämä maat tahattomasti “auttavat luomaan pohjaa” Moskova’lle.

Vastauksena Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi 22. syyskuuta, että Zelenskyn ei tulisi “koskaan loukata puolalaisia”.

Puolan presidentti Andrzej Duda vähätteli kiistaa seuraavana päivänä ja totesi, että kyseessä oli “absoluuttinen särö puolalais-ukrainalaisissa suhteissa”.

Kiista vietiin Maailman kauppajärjestöön, mutta Ukraina ilmoitti 5. lokakuuta, että se laittaisi valituksensa jäihin ja etsisi “rakentavaa ratkaisua”.

Uusi ongelma nousi esiin, kun puolalaiset rekka-autoilijat ilmoittivat 6. marraskuuta aikovansa sulkea useita raja-asemia Ukrainan kanssa protestina ukrainalaisia rekkoja vastaan.

Puolalaiset rekka-autoilijat vaativat uudelleen rajoituksia ukrainalaisten rekkojen määrälle Puolassa, väittäen, että tällaiset rajoitukset puuttuivat vahingoittaen puolalaisten kuljettajien liiketoimintaa.

He vaativat myös kuljetusyritysten kieltämistä Euroopan unionin EU ulkopuolelta.

Humanitaarisen lastin, bussien ja yksityisautojen kuljetus voi jatkua, mutta huomattavasti hitaammin.

Ukrainan infrastruktuuri-ministeriö ilmoitti 11. marraskuuta, että he tapaavat Puolan viranomaiset rajalla yrittäen laukaista tilanteen ja lopettaa saarto.


Satunnainen:


Vastaavia: