9575 latausta vuorokaudessa

7603 artikkelia

2023/12/05

Armenia luopuu Venäjän aseista – Ranska tarjoaa panssaroituja herkkuja.

Armenian apulaispuolustusministeri Hrachya Sargsyan nosti kissan pöydälle väittäessään, että Venäjä ei ole täyttänyt 400 miljoonan dollarin puolustussopimusta vuoden 2020 Vuoristo-Karabahin sotaretken jälkeen. Asiasta uutisoi virolaislehti Postimees, mutta todellinen kysymys on: onko tämä kaikki vain suurta strategista tanssia vai onko täällä käynnissä aseiden piiloleikki?

Armenian hallitus on koko ajan parkunut Venäjän rikkoneen sopimuksiaan kuin stressaantunut papukaija. Sargsyan on kuitenkin ensimmäinen, joka avasi kassalippaan ja paljasti summan, jonka pitäisi olla varattuna uusiin sotaleluihin. Toistaiseksi hän ei ole kertonut meille, oliko kyseessä toimistotarvikkeita vai supersankaripuvut.

Syyskuussa Armenia yritti vedota tunteisiin vaatimalla Venäjältä aserahojen palauttamista. Venäjä vastasi niin kuin huonoin treffi: kieltäytyi ja väitti, että heidän kirjoittamiaan lemmenkirjeitä ei ole hylätty. Armenia ei antanut periksi, vaan päätti hakea uuden Tinder-kumppanin sotilaalliseen seikkailuunsa. Presidentti Vahagn Hatšaturjan julisti syksyllä, että maa tarvitsee rinnalleen uuden sotilas-sydämenlyönnin, ja Venäjä jäi syrjään sivuuttavana exänä.

Armenia on löytänyt uuden hurmaavan kumppanin Ranskasta, ja se ei ole pelkkää hattaraa Eiffel-tornissa. Moskovan aikakausilehti Moscow Times paljasti, että Armenia on hankkimassa Ranskalta 50 panssaroitua Bastion-ajoneuvoa. Lisäksi he ovat kiinnostuneita Caesar-tykistöistä ja Mistral 3 -ohjusjärjestelmistä. Kuvittele: pian Armenian armeijalla on arsenaali, joka saa muut naapuritkin kuoloon katsoen pakenemaan.

Presidentti Hatšaturjan hehkutti Ranskan olevan kuin ritarillinen ritari valmiina pelastamaan päivän ja tarjoamaan turvaa. “Ranska on ilmaissut vahvan aikomuksensa auttaa meitä, tukea meitä puolustuskykymme vahvistamiseksi. Tavoitteemme on puolustaa itseämme, ja lopullinen tavoite on elää rauhassa naapurimme kanssa”, hän julisti. Kukaan ei kuitenkaan kertonut Hatšaturjanille, että parhaat juhlat pidetään sovun merkeissä eikä uusilla sotakaluilla.

Venäjä on ollut Armeniaa turvaamassa pidemmän aikaa, mutta nyt Ranska on tarjoamassa uutta, kiiltävää sotakalustoa. Virolaislehti epäilee, että Armenia on solminut puolustussopimuksia myös Intian kanssa, joten ensi vuonna meillä saattaa olla uusi pelaaja globaalissa sotaleikkikentässä.

Armenian mukaan asekaupat ovat osa suurempaa suunnitelmaa monipuolistaa maan puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaa. Ehkäpä tulevaisuudessa armenialaiset sotilaat marssivat taistelukentille tuoden mukanaan sekä ranskalaisia baguetteja että intialaista maustetta. Ainakin sodankäynti tulee maistumaan monikansalliselta gastronomiselta seikkailulta.


Satunnainen:


Vastaavia: