9685 latausta vuorokaudessa

7752 artikkelia

2023/12/16

Putinin vaalikampanja.

Joulukuun 16. päivänä joukko julkkiksia ilmoitti venäläisen diktaattorin Vladimir Putinin virallisesti presidenttiehdokkaaksi vuoden 2024 vaaleihin, kertoo venäläinen uutistoimisto Interfax.

Putinin ehdokkuus on muodollinen vaihe hänen suunnitelmissaan saavuttaa murskavoitto vaaleissa, joissa aitoa oppositiota ei päästetä mukaan, ja äänestys todennäköisesti on vahvasti manipuloitu.

Hänen merkittävin vastustajansa, Aleksei Navalnyi, on estetty osallistumasta vaaleihin ja vangittu valheellisilla syytteillä. Hänen odotetaan olevan vankilassa aina 2040-luvun loppupuolelle asti.

Kreml on pitänyt Navalnyin olinpaikan piilossa yli viikon ajan, ja huoli hänen turvallisuudestaan kasvaa, onko enää edes elossa? Vuonna 2020 Putinin alaiset Venäjän federaation turvallisuuspalvelusta yrittivät tappaa Navalnyin myrkyttämällä hänet Novitshok-hermomyrkyllä, kertoo Insider, Bellingcat, CNN ja Der Spiegel -tutkinta.

Putinin ehdokkuuden taustalla oleva ryhmä koostuu tunnetuista Putinin kannattajista, kuten Mikhail Kuznetsov, Putinin poliittisen liittouman Kaikkien Venäjän Kansanrintaman johtaja, ja Andrey Turchak, Yhtenäisen Venäjän puolueen pääsihteeri, jossa Putin on de facto johtaja.

Ryhmään kuuluu myös pro-Kreml-poplaulaja Yaroslav Dronov, lempinimeltään Shaman; näyttelijä Tatyana Navka, Putinin tiedottajan Dmitry Peskovin vaimo; ja Jeffrey Monson, Yhdysvalloista kotoisin oleva nyrkkeilijä, joka on tullut pro-Kremlin alueelliseksi lainsäätäjäksi Venäjällä.

Ryhmän jäsen on myös Artyom Zhoga, venäläinen taistelija, joka on taistellut Ukrainan joukkoja vastaan ja toimii tällä hetkellä itse julistautuneena parlamentin puhemiehenä Venäjän miehittämässä Ukrainan Donetskissa.

Putin ilmoitti presidenttiehdokkuudestaan 8. joulukuuta sen jälkeen, kun Zhoga kysyi häneltä vaaleista palkintotilaisuudessa Kremlinissä.

Putin, joka hakee viidettä kauttaan virassa, tarvitsee kerätäkseen 300 000 äänioikeutetun allekirjoitukset rekisteröityäkseen itsenäisenä ehdokkaana. Voinen jo arvata että allekirjoitetut kortit ovat jo valmiina odottamassa käyttötarvetta.

“Yhtenäinen Venäjä on presidentin puolue; hän perusti sen; hän on johtajamme; ja tietysti koko puoluekoneemme, kaikki alue- ja paikallisosastomme sekä yli 3,5 miljoonaa puolueen jäsentä osallistuvat aktiivisesti vaalikampanjaan”, totesi Turchak.

Vuonna 2020 Venäjä järjesti manipuloidun äänestyksen hyväksyäkseen perustuslain muutokset, jotka mahdollistavat Putinin ehdokkuuden kahdelle seuraavalle presidenttikaudelleen nykyisen päättymisen jälkeen vuonna 2024. Äänestys teki Putinista, joka on ollut vallassa vuodesta 1999, elinikäisen diktaattorin.

Venäläissyntyisen vaaliasiantuntija Alexander Kireyevin mukaan vuoden 2020 äänestys oli Venäjän historian vääristellyin vuodesta 1991 lähtien. Hänen virallisten tietojen matemaattisen analyysin perusteella hän arvioi väärennettyjen äänien määrän olevan 20 miljoonaa.


Satunnainen:


Vastaavia: