12106 latausta vuorokaudessa
9896 artikkelia

Itärajan vuoto – Rajavartiolta luvattua turvaa, mutta todellisuus pettää.

Itärajan ongelmat eivät tunnu loppuvan, ja viimeisin tapahtuma Vaalimaalla osoittaa, miten huonosti tilanne on hallinnassa. Lauantaina yksi turvapaikanhakija onnistui kiipeämään raja-aidan yli Kaakkois-Suomen rajanylityspaikalla, mikä herättää vakavia kysymyksiä rajavartiolaitoksen toiminnasta.

Rajavartioston yleisjohtajan mukaan raja-aitaa on vahvistettu, mutta selvästikään toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä estämään ihmisten pääsyä Suomeen. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun joku on onnistunut ylittämään itärajan, mutta järkyttävää on, että näitä tapahtumia tapahtuu edelleen.

Yleisjohtajan lausunnot eivät tuo turvaa kansalaisille. Hänen epävarmuutensa siitä, missä turvapaikanhakija tällä hetkellä sijaitsee, kuvastaa täydellistä sekasortoa ja huonosti organisoitua toimintaa. Onko todellakin niin vaikeaa pitää tilanne hallinnassa?

Raja-aitaa on vahvistettu, mutta onko se sittenkään tarpeeksi? Kaksi metriä korkea aita ei näytä olevan este, kun tarpeeksi päättäväinen yksilö pääsee sen yli. Hän myöntää, että he kuvittelivat aitauksen olevan lähes läpipääsemätön, mutta näyttää siltä, että kuvittelu ei vastaa todellisuutta.

Rajavartiosto väittää tilanteen olevan rauhallinen, mutta kuinka paljon voimme luottaa tähän lausuntoon? Se, että Venäjä’n puolella rajaa oleillut joukko on pienentynyt, ei välttämättä tarkoita, että uhka on ohi. Kaikki on aina mahdollista, ja kansalaisten turvallisuus pitäisi olla etusijalla.

Suomen itäraja suljettiin henkilöliikenteeltä perjantai-iltana, mutta selvästi sulku ei ole estänyt kaikkia. Kansalaiset ansaitsevat tuntea olonsa turvalliseksi omassa maassaan, ja rajavartiolaitoksen on tehtävä kaikkensa tämän takaamiseksi.

Kansalaiset eivät tarvitse epävarmuutta ja puutteellista tiedotusta. Vaadimme konkreettisia toimia ja tehokasta rajavalvontaa, jotta itärajan vuoto saadaan lopullisesti estettyä. Suomi tarvitsee toimivan ja turvallisen rajajärjestelmän – ei vain tyhjiä lupauksia ja vahvistettuja aitoja, jotka eivät näytä pitävän.


Satunnainen:


Vastaavia: