Etusivu > #Disinformaatio #Transnistria #Venäjä #Ukraina

2023/03/09 13:03

Lukuaika: < 1 minuutti

Venäjä’n tukema Transnistria’n alueen #separatistihallinto on kertonut torstaina estäneensä Ukrainan suunnitteleman #terroriIsku’n, joka oli tarkoitus kohdistua alueen viranomaisiin. Asiasta raportoi uutistoimisto #AFP. Paikallisviranomaisten mukaan epäillyt #hyökkääjät on otettu kiinni ja he ovat tunnustaneet suunnitelleensa #hyökkäys’tä.

Transnistria on #Moldova’n #itsehallintoalue, joka on yksipuolisesti irtautunut Moldovasta ja julistautunut itsenäiseksi. Alue ei kuitenkaan ole saanut #KansainvälinenTunnustus:ta, eikä se ole virallisesti osa Venäjää. Transnistrian alueella asuu noin 440 000 ihmistä.

Tämä tapahtuma on vain yksi esimerkki jatkuvasta #konflikti’sta Transnistrian alueen ja Moldovan välillä. Konflikti alkoi vuonna 1990, kun Transnistrian separatistit halusivat irtautua Moldovasta sen jälkeen kun Moldova itsenäistyi #Neuvostoliitto’sta. Konflikti johti vuosien mittaan useisiin yhteenottoihin, joissa kuoli satoja ihmisiä.

Venäjä on vahvasti tukenut Transnistrian separatistihallintoa koko konfliktin ajan. Venäjä on muun muassa sijoittanut alueelle sotilaita ja antanut taloudellista tukea. Moldova ja sen länsinaapurit, erityisesti #Romania, ovat vastustaneet Transnistrian #separatistiliike’ttä ja vaatineet sen luopumaan itsenäisyyden julistuksesta.

Tämänhetkinen tilanne Transnistriassa on jännittynyt, ja alueen tulevaisuus on edelleen epävarma. Vaikka Venäjä on tukenut #separatistihallinto’a, se ei ole virallisesti tunnustanut Transnistrian itsenäisyyttä. Moldova ja sen länsinaapurit, kuten Romania, ovat edelleen sitoutuneita Moldovan yhtenäisyyteen ja vaativat Transnistrian separatistien lopettavan toimintansa.

Terrori-iskun yritys Transnistriassa on huolestuttava kehitys, ja se osoittaa, että alueen konflikti on edelleen ajankohtainen ja vaarallinen. Vaikka tarkempia tietoja hyökkäyksen suunnitelmasta ei ole vielä tiedossa, on selvää, että alueen #vakaus ja #turvallisuus ovat jatkossakin uhattuna, kunnes konflikti saadaan ratkaistua.