10419 latausta vuorokaudessa

8703 artikkelia

2023/05/07

Brittiläisen RUSI-instituutin ilmasodan ja sotateknologian tutkija, Norjan ilmavoimien akatemian professori Justin Bronk on kirjoittanut raportin Venäjän ilmavoimien (VKS) tehokkuudesta Ukrainan sodassa. Raportti osoittaa, että VKS:n kalusto joutui lentämään erittäin matalalla ja tekemään hyökkäyksiä päiväsaikaan ja pääosin konventionaalisia pommeja käyttämällä, kun Ukrainan ilmapuolustus oli uudelleenjärjestetty.

Matalalentotehtäviin koulutetut Suhoi Su-25M3 ”Frogfoot” -lentäjät olivat ainoat, jotka pystyivät suorittamaan nämä tehtävät onnistuneesti. VKS:n menestys oli erittäin huono, ja se menetti kymmenkunta taistelukonetta ja saman verran helikoptereita. Ilma-alukset olivat erittäin haavoittuvia olaltalaukaistaville it-ohjuksille, kuten Igla-S- ja Stinger-kalustolle, kun lennettiin alle 3 000 metrin korkeudessa.

VKS vaihtoi nopeasti taktiikkaa pidemmiltä etäisyyksiltä tehtyihin iskuihin, minkä lisäksi Su-34-hävittäjäpommittajat ja Kamov Ka-52-taisteluhelikopterit tekivät matalan korkeuden yöoperaatioita. Tämä toiminta jouduttiin tosin miltei kokonaan lopettamaan huhtikuuhun mennessä, kun Ukrainan it-joukot varustettiin kunnon yönäkökalustolla.

VKS on myös kärsinyt suuria tappioita Ukrainan invaasion aikana, menettäen esimerkiksi Su-34-koneita ja Ka-52-helikoptereita. Bronk arvioi tämän johtuvan täsmäaseiden puutteesta, sillä taktiikka on hyökkääjälle varsin riskialtis.


Satunnainen:


Vastaavia: