11867 latausta vuorokaudessa
9855 artikkelia

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati järjestetään ylpeydellä sunnuntaina 4. kesäkuuta 2023 Jyväskylässä. Tämä merkittävä tapahtuma kerää yhteen eri puolustushaarojen ja maanpuolustusjärjestöjen joukot juhlistamaan Suomen puolustusvoimien saavutuksia ja kunniakasta historiaa. Paraati tarjoaa näytöksen sotilastaidosta, lentonäytöksiä sekä erilaisia musiikkiesityksiä, ja kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Paraatin teemana on “Vahvat yhdessä – ilmassa, maalla ja merellä”, mikä korostaa puolustusvoimien yhtenäisyyttä ja monipuolista toimintaa eri alueilla. Paraatiin osallistuu joukkoja Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä. Yhteensä noin 1200 henkilöä, yli 40 ajoneuvoa ja 16 ilma-alusta on mukana tapahtumassa. Mukana ovat myös kaikki Ilmavoimien joukko-osastot.

Paraatin päällikkönä toimii Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen. Kenttähartauden pitää Ilmavoimien kenttärovasti Janne Huikko ja paraatijoukkoja komentaa Ilmavoimien esikuntapäällikkö prikaatikenraali Timo Herranen.

Paraatikatselmus järjestetään kello 12 Harjun stadionilla. Joukot ryhmittyvät Harjulle jo kello 11.35 alkaen. Ohimarssi puolestaan alkaa kello 13.15 Yliopistonkadulta etelän suuntaan ja päättyy Harjun portaiden edustalle. Tämän upean näytöksen aikana yleisöllä on mahdollisuus ihailla Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjiä, Hawk-suihkuharjoituskoneita, Pilatus-yhteyskoneita sekä Maavoimien helikoptereita. On myös mahdollista, että paraatin aikana nähdään lentoja muiden maiden Arctic Challenge Exercise -harjoituksessa mukana olevilta lentokoneilta. Tarkemmat tiedot lentotoiminnasta ilmoitetaan myöhemmin erikseen. On hyvä huomioida, että ylilentojen aikana saattaa aiheutua melua Jyväskylän alueella.

Lutakonaukiolla sijaitsee Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten yhteinen toimintakenttä, jossa yleisö voi tutustua tarkemmin ohimarssissa nähtävään kalustoon. Lisäksi alueella esiintyy Varusmiessoittokunta ja Midnight Hawks -taitolento-osasto tarjoaa huikean lentonäytöksen. Lounaispuiston MILjazz-konsertti huipentaa päivän, jossa Ilmavoimien Big Bandin solistina nähdään Sami Saari ja Varusmiessoittokunnan Showband esiintyy myös.

Paraatin järjestelyistä vastaa Ilmasotakoulu ja musiikista vastaavat Laivaston soittokunta yhteistyössä Ilmavoimien soittokunnan kanssa. Näiden ammattilaisten yhteistyön ansiosta tapahtuma on taatusti ikimuistoinen ja antaa yleisölle mahdollisuuden kokea Suomen puolustusvoimien voimannäytteen. Tämä päivä on myös oiva tilaisuus osoittaa kunnioitusta ja kiitollisuutta niille, jotka ovat sitoutuneet puolustamaan maatamme ja sen arvoja.


Satunnainen:


Vastaavia: