Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > #Makeutusaine #aspartaami luokitellaan mahdollisesti #syöpä’ä aiheuttavaksi aineeksi

29.06.2023 14:26

Lukuaika: < 1 minuutti

Maailman terveysjärjestö WHO on ilmoittanut aikovansa luokitella makeutusaine aspartaamin “mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi” aineeksi. Tämä päätös perustuu uutistoimisto Reutersin saamiin tietoihin, joiden mukaan luokitus tapahtuisi heinäkuussa 2023.

Aspartaami on yksi maailman yleisimmin käytetyistä makeutusaineista. Sitä käytetään laajalti sokerittomissa virvoitusjuomissa ja makeisissa. Aineen terveysriskeistä on keskusteltu aiemmin, mutta tähän asti aspartaamia on pidetty turvallisena makeutusaineena. Luokituksen tekisi WHO:n syöpätutkimusvirasto International Agency for Research on Cancer (IARC).

Euroopan ruokaviraston mukaan Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ei ole nähnyt tarvetta muuttaa aspartaamin hyväksyttävää päiväsaantia (ADI-arvoa) sen tutkimusten perusteella. Vuonna 1984 Euroopan elintarvikealan tiedekomitea SCF antoi aspartaamille hyväksyttäväksi päiväsaanniksi 40 mg painokiloa kohden päivässä.

Kansainvälinen makeutusaineiden yhdistys ISA, jonka jäsenyrityksiin kuuluvat muun muassa Coca-Cola ja Pepsico, on ilmaissut huolensa IARC:n raportista. Yhdistys pelkää, että raportti voi johtaa kuluttajia harhaan.

On tärkeää huomata, että tämä artikkeli perustuu ajankohtaiseen tietoon, joka oli saatavilla artikkelin kirjoitushetkellä. Tarkempaa tietoa aspartaamin luokittelusta ja sen vaikutuksista kannattaa seurata WHO:n virallisia tiedotteita ja päivityksiä aiheesta.

Lue lisää WHO sivuilta:

https://www.iarc.who.int/

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/16 03:35:00