9545 latausta vuorokaudessa

7467 artikkelia

2023/10/11

Turkulainen kauppatieteiden maisteri ja maanpuolustusaktiivi, Tapio Peltomäki, on tehnyt historiallisen lahjoituksen Maanpuolustuskorkeakoululle (MPKK). Hän on päättänyt lahjoittaa peräti 600 000 euroa MPKK:lle sotatieteelliseen tutkimukseen. Tämä on ensimmäinen kerta koulun historiassa, kun yksityinen lahjoittaja on tukenut toimintaa näin merkittävällä rahasummalla.

Lahjoituksen käyttötarkoitus on erityisen kiinnostava, sillä se mahdollistaa uuden teknologiaennakoinnin apulaisprofessorin viran perustamisen MPKK:n sotatekniikan laitokselle, samoin kuin sen ympärille muodostettavan tutkijaryhmän. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia tutkia tulevaisuuden sotilaallisia teknologioita, erityisesti sellaisia, jotka ovat olleet viime aikoina esillä Ukrainan sodan yhteydessä.

Ukrainan sodassa on nähty uusien teknologioiden, kuten kvantti-, nano-, häive- ja avaruusteknologian, autonomisten järjestelmien ja älykkäiden energiaratkaisujen, merkitys. Erityisesti häiveteknologia ja autonomiset järjestelmät ovat nousseet esiin, ja Venäjän hyökkäyssodassa käytetyt erilaiset lennokit ovat esimerkki näiden teknologioiden kasvavasta roolista taistelukentällä.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotatieteellisen tutkimuksen tavoitteena on tutkia vallankumouksellisia teknologioita, jotka voivat vaikuttaa sodankäyntiin. Tähän sisältyy strategisen tietopohjan kartoittaminen sekä teknologisten muutosten ja niiden vaikutusten tutkiminen.

Tapio Peltomäki perustelee lahjoitustaan Ukrainan sodan seuraamisella ja tarpeella varautua nopeasti muuttuvaan sotilasteknologiaan. Hän korostaa, että uusia järjestelmiä on voitava ottaa käyttöön nopeasti tarpeen tullen, ja tämä lahjoitusprofessuuri tarjoaa siihen mahdollisuuden.

Lahjoituksen myötä Maanpuolustuskorkeakoulu voi laajentaa tutkimustoimintaansa ja syventää yhteistyötä kotimaisten yliopistojen kanssa. Kansainvälinen verkostoituminen on myös tärkeää, erityisesti Suomen Nato-jäsenyyden myötä. Tuloksia tulevaisuuden teknologioita koskevasta tutkimuksesta voidaan hyödyntää nopeasti opetuksessa.

Lahjoituksen myötä MPKK:n sotatekniikan laitoksella on mahdollisuus kasvattaa professuurien määrää kolmeen. Tämä mahdollistaa laajemman ja syvällisemmän tutkimuksen, mukaan lukien merellinen vaikuttaminen ja tulevaisuuden teknologioiden ennakoiminen.

Kaiken kaikkiaan Tapio Peltomäen lahjoitus MPKK:lle avaa uusia mahdollisuuksia tutkia ja ymmärtää sotilaallisen teknologian kehitystä ja sen vaikutuksia, ja se tukee Suomen puolustusvalmiutta tulevaisuudessa.

Lue alkuperäinen tiedote: LINKKI


Satunnainen:


Vastaavia: