11821 latausta vuorokaudessa
9835 artikkelia

Saksan liittokansleri Olaf Scholz: Neuvottelut Venäjän kanssa mahdollisia, mutta joukkojen vetäytyminen Ukrainasta edellytyksenä.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmoitti Heilbronner Stimme -lehden haastattelussa 12. marraskuuta, että hän olisi valmis neuvottelemaan Venäjän diktaattori Vladimir Putinin kanssa, jos Venäjä vetäisi joukkonsa pois Ukrainasta.

Scholzin mukaan hän on käynyt aiemmin keskusteluja Venäjän presidentin kanssa ja aikoo tehdä niin tulevaisuudessakin. Silti “Venäjän on otettava ratkaiseva askel ennen neuvotteluja: joukkojen vetäytyminen.”

Ukrainan liittolaiset eivät ole virallisesti tukeneet neuvotteluja Venäjän kanssa Ukrainan rauhan kaavan ulkopuolella.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi:n marraskuussa 2022 esittelemä kymmenen kohdan suunnitelma vaatii Venäjän joukkojen täydellistä vetäytymistä laittomasti miehitetyiltä ukrainalaisilta alueilta ja Ukrainan alueellisen koskemattomuuden palauttamista.

Vaikka monet länsimaat eivät odota Venäjän osallistuvan merkityksellisiin rauhanneuvotteluihin, länsimainen tuki Ukrainalle on horjunut viime kuukausina. Avun rahoitukseen liittyvät puolueriidat ovat aiheuttaneet levottomuutta Yhdysvaltain edustajainhuoneessa, kun taas jotkut EU-johtajat ovat vetäytyneet sotilaallisesta tuesta tai myöntäneet “väsymystä” sodan suhteen.

Aiemmin tällä viikolla Saksan koalitiohallitus päätti kaksinkertaistaa sotilasavun budjetin Ukrainalle vuonna 2024.

Vaikka alun perin oli suunniteltu neljän miljardin euron (4,3 miljardin dollarin) määrä sotilasavulle Ukrainalle vuoden 2024 talousarvioehdotuksessa, hallitus päätti nostaa summan kahdeksaan miljardiin euroon (8,6 miljardiin dollariin).

Saksa on maailman toiseksi suurin sotilasavun antaja Ukrainalle USA:n jälkeen.


Satunnainen:


Vastaavia: