13548 latausta vuorokaudessa
10269 artikkelia

Planture Loopin perunaepisodi paljastaa totuuden peittelystä ja epäselvyydestä.

Suomalaisten lemmikkien terveydelle on tehty karhunpalvelus, kun Alankomaalainen Planture Loop on antanut ensimmäistä kertaa myöntävänsä toimittaneensa Suomeen epämääräisen perunaraaka-aineen, joka väitetysti aiheuttaa koirien myrkytysoireita. Yhtiö itse kiistää syyllisyytensä, mutta totuus alkaa paljastua entistä hämärämmäksi.

Iltalehti julkaisi tiistaina paljastavan artikkelin yhdessä Follow the Money -julkaisun kanssa, jossa kerrotaan suomalaisen Musti Groupin ostaneen Planture Loopilta perunaa Smaak-lemmikkiruokiinsa. Planture Loop on pitänyt suunsa kiinni aiemmin, mutta totuus alkaa valjeta: he ovat toimittaneet potentiaalisesti vaarallista perunaa suomalaisille lemmikeille.

Musti Group on syyttänyt ulkomaalaista perunaa korkeasta glykoalkaloidipitoisuudesta omien laboratoriotestiensä perusteella. He ovat väittäneet, että lemmikeille aiheutuneet oireet, kuten pahoinvointi ja raajojen ontuminen, johtuvat nimenomaan Planture Loopin perunasta. Kuitenkin Musti Group ei ole avannut laboratoriotuloksiaan julkisesti, mikä herättää väkisinkin epäilyksiä.

Ruokaviraston tutkimukset ovat vielä kesken, mutta Musti Group on jo pitänyt kiinni omista väitteistään, jättäen suuren osan yleisöstä pimentoon ja epävarmuuteen. Miksi emme saa nähdä heidän laboratoriotuloksiaan? Mitä he yrittävät piilotella?

Planture Loop puolustautuu lähettämällä varastonäytteensä perunasta ulkopuoliseen laboratorioon. Heidän mukaansa glykoalkaloidipitoisuus ei ole erityisen korkea. Kuitenkin tiistai-iltana julkaistut laboratoriotestit kertovat aivan toista tarinaa: perunaraaka-aineen solaniinipitoisuus oli 65 milligrammaa kilogrammaa kohden.

Nyt käy ilmi, että Musti Groupin ja Planture Loopin ilmoittamat glykoalkaloidipitoisuudet eivät kohtaa. Musti Groupin antamien tietojen mukaan Planture Loop teki viimeisimmät mittauksensa toukokuussa, ja silloin glykoalkaloidipitoisuus oli peräti 310 milligrammaa kilogrammassa. Miksi näitä tietoja ei ole jaettu aikaisemmin? Miksi vasta nyt, kun skandaali on jo puhjennut, saamme tietää totuuden?

Eläinlääkäreiden tiedossa on vain vähän tai ei ollenkaan tutkimustietoa eläimille myrkyllisistä määristä. EU:n elintarviketurvallisuusviranomaisen tilaama tutkimus viittaa siihen, että riskirajana voitaisiin pitää yhtä milligrammaa elopainokiloa kohden. Kumpi tahansa yritys, Planture Loop tai Musti Group, ei voi jäädä pimentoon tässä asiassa, kun lemmikkien terveys on vaakalaudalla.

On sietämätöntä, että kuluttajat ja heidän lemmikkinsä joutuvat kärsimään yritysten piilottelun ja epäselvyyden takia. Missä on vastuu ja avoimuus? Koirien terveys on vaakalaudalla, ja syylliset on saatava vastuuseen. Musti Groupin ja Planture Loopin on avattava laboratoriotuloksensa julkisesti ja selvitettävä totuus. Suomalaisten lemmikkien turvallisuus on tärkeämpää kuin yritysten maine.


Satunnainen:


Vastaavia: