Suomi
Turku
Eurooppa
NATO
Pride
USA
Ukraina
Agenda 2030
Rainforest Alliance

2717 artikkelia


#Kiina kymmenkertaisti #komponentti-viennin #Venäjä’lle

2024/01/04

Kiinan valmistamien edistyksellisten laitteiden, kuten mikropiirien, toimitukset ovat kasvaneet kymmenkertaisiksi vuoden 2022 alusta lähtien, mikä osoittaa kukoistavaa kahdenvälistä kauppasuhtetta, joka on suurelta osin kiertänyt länsimaiden pakotteet, kertoi Financial Times 3. tammikuuta.

Venäjä tarvitsee mikropiirejä ja muita edistyksellisiä työkaluja ohjusten, droonien ja muiden monimutkaisten sotilastuotteiden valmistukseen. USA on pyrkinyt estämään huipputeknologian virtauksen Venäjälle, mutta Kiina on yksi maailman suurimmista mikropiirien tuottajista, harvinaisten maametallien toimittajista ja Moskovan suurin kauppakumppani.

“Kiina ja Venäjä jakavat saman poliittisen edun, joka on haastaa ja kohdata Yhdysvallat. Tosiasia on, että Venäjä on leikattu irti eurooppalaisten koneiden tuonnista, sillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin luottaa Kiinaan”, kertoi Michael Raska, apulaisprofessori Singaporen S Rajaratnam Kansainvälisten Opintojen Koulusta Financial Timesille.

Peking väittää, ettei se tarjoa tappavaa apua Moskovalle, mutta Kiinan toimitukset, jotka sisältävät energiaa, koneita, kulutustavaroita, teollisuustyökaluja ja autoja, vahvistavat Venäjän taloutta länsimaiden pakotteiden edessä. Kansainvälinen valuuttarahasto ennustaa, että Venäjän talous kasvaa 1,1% vuonna 2024.

Washington on haluton käyttämään rahoituspakotteita kohdistamaan kiinalaisia yrityksiä, jotka auttavat Venäjää, koska se voisi laukaista toisen maailmanlaajuisen kauppasodan, kertoi entinen Yhdysvaltain kauppavirkamies Emily Kilcrease.