9976 latausta vuorokaudessa
8007 artikkelia

2024/03/08

Perussuomalaisten kannatus sukeltaa: Vastuunottoa vai virheistä johdettua vajoamista?

Perussuomalaiset, tuttavallisemmin PS, ovat olleet totisesti kuumassa tuulessa. Oppositiosta on helppoa huudella ja heilutella nyrkkiä, mutta vastuunotto – no, se on aivan toinen juttu. Se on kuin koiranpentu, joka on vihdoin kasvanut aikuiseksi ja ymmärtää, että pelkkä hännänheiluttelu ei enää riitä. PS joutuu ottamaan vastuun sanomisistaan, ja tämä vastuunotto ei tule olemaan kevyt taakka. Mutta jos totuus on se, että ihmiset vihdoinkin ymmärtävät, ettei Perussuomalaiset voi vain kalastella ääniä, niin ehkä tämä on se todellinen herätys, jonka he tarvitsevat.

Ja nyt se lasku tulee – ja kovaa. Kolmen hallituspuolueen kannatus on laskenut, kuten tuoreimmasta Ylen kannatusmittauksesta selviää. Mutta suurin alamäki näyttää olevan juuri perussuomalaisilla. Heidän kannatuksensa on laskenut 18,0 prosenttiin, mikä on huomattava pudotus edellisestä tammikuun mittauksesta, jossa se oli vielä 20,0 prosenttia.

Kokoomus saattaa olla edelleen suosituin puolue, mutta ei sekään kovin kehuttavaa ole. Heidän kannatuksensa on laskenut 0,8 prosenttiyksikköä, nyt se on 21,6 prosenttia. Samoin käy SDP:lle, jonka kannatus on tippunut 0,6 prosenttia ja on nyt 19,8 prosenttia.

Mutta odottakaas, täällä tulee keskusta! He ovat kuin se ystävä, joka on hiljaa kulissien takana ja sitten yhtäkkiä yllättää kaikki. Heidän kannatuksensa on noussut, ja sekin pitkästä aikaa. Nyt se on 12,2 prosenttia, eli 1,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin aiemmin.

Mutta eivät ole vain perinteiset isot pelurit liikkeellä. Sekä vasemmistoliitto että vihreät ovat nostaneet päätään. Vasemmistoliitolla on nyt 9,0 prosentin kannatus ja vihreillä 8,9 prosenttia.

Ja sitten on RKP, tuo pikkuruinen porukka, joka poikkeaa joukosta. Heidän kannatuksensa on noussut hieman, ohittaen kristillisdemokraatit. Se on kuin sanoi: “Älkää unohtako meitä!”

Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus, ja he ovat haastatelleet 2 428 ihmistä aikavälillä 12.2.–5.3.2024. Puoluekantansa kertoi 1 828 haastateltavaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,0 prosenttiyksikköä suuntaansa, joten pieniä virheitä voi aina tapahtua. Mutta tässä ei ole kyse virheistä, vaan siitä, että politiikassa mikään ei ole pysyvää – ei edes Perussuomalaisten voima.


Satunnainen:


Vastaavia: